Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания тръгва по пътя на независимите търговски преговори

Борис Джонсън отдавна твърди, че способността за самостоятелно сключване на търговски сделки е една от големите награди на Brexit

Великобритания тръгва по пътя на независимите търговски преговори

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: GettyImages

Правителството на Борис Джонсън реши да изпробва придобитите след Brexit правомощия за определяне на правилата за търговията, като изложи амбициите си за сделка със САЩ и плановете да улесни всички държави да изнасят стоки във Великобритания, информира Вloomberg.

Излагайки принципите, които ще ръководят разговорите с Вашингтон, министърът на международната търговия Лиз Трус заяви, че Великобритания иска взаимно изгодни намаления на митата, но същевременно с това и специална защита за „чувствителните“ за нея продукти. Властите също така искат да повишат активността в сектора на услугите в британската икономка.

„Наградата“

Джонсън отдавна твърди, че способността Великобритания да сключва самостоятелно търговски сделки е една от големите награди от напускането на Европейския съюз. Тази година министър-председателят иска да постигне споразумения със САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия. Правителството му обяви и плановете си за облекчаване на общия търговски достъп до Великобритания.

Още по темата

Според предложенията, обявени в четвъртък, Великобритания ще опрости митата върху вноса, след като изтече преходният период след Brexit с ЕС и властите ще могат да определят свои собствени ставки. Най-ниските мита ще бъдат напълно премахнати, както и тези за ключови компоненти и стоките, които Великобритания не произвежда сама. Другите ставки ще бъдат закръглени до около 2,5% гласят плановете, които са отворени за обществено обсъждане до 5 март.

„Жизнено важно е сега да се отдалечим от сложната схема за мита, наложена ни от Европейския съюз. Високите мита засягат бизнеса и повишават разходите за потребителите“, казва Трус. „Това е нашата възможност да определим собствена система от мита, която е подходяща за британските потребители и бизнеса в цялата ни страна“, добави той.

„Труден пазарлък“

В отделно писмено изявление до парламента Трус заяви, че на Великобритания й предстои "труден пазарлък", дори когато работи за оформяне на търговски сделки със страни, допринасящи за 80% от търговията на страната. Правителството трябва да бъде "готово да напусне" преговорите, ако е необходимо, каза тя.

Външният министър Доминик Рааб е на посещение в Австралия в четвъртък, за да започне преговорите за осигуряване на търговско споразумение с администрацията на премиера Скот Морисън. В следващите дни той ще посети също Сингапур, Малайзия и Япония.

Трус повтори позицията на правителството, че държавната Национална здравна служба „няма да бъде поставена на масата“ на търговските преговори и че Великобритания няма да прави компромиси с околната среда, хуманното отношение към животните или хранителните стандарти.

Разговорите с Австралия, Нова Зеландия и Япония „също ще бъдат потенциална стъпка към присъединяването към по-широкото тихоокеанско търговско споразумение, известно като Всеобхватно и прогресивно споразумение за транс-тихоокеанско партньорство, каза Трус.

По отношение на митата върху вноса след Brexit от Министерството на търговията заявиха, че най-бедните държави в света ще продължат да се възползват от облекчения достъп, който вече имат до британските пазари. Специални разпоредби ще се прилагат за стоки, влизащи в Северна Ирландия, в съответствие със споразумението за оттегляне, постигнато с ЕС, се казва в съобщението.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Франция ще плаща по 1,6 млрд. евро на месец за обезщетение на бизнеса