IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнаха преговори за търговско споразумение между ЕС и Австралия

Двустранната търговия между ЕС и Австралия расте с постоянни темпове през последните години

15:21 | 18.06.18 г.
Започнаха преговори за търговско споразумение между ЕС и Австралия

Преговорите за търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Австралия започнаха днес в австралийската столица Канбера с участието на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом, министър-председателя на Австралия Малкълм Търнбул и австралийския министър на търговията Стивън Чиобо, съобщи Европейската комисия.

Целта е да се премахнат пречките пред търговията със стоки и услуги, да се създадат възможности за малките и големите предприятия, както и да бъдат определени правила в духа на другите търговски споразумения на ЕС, допълва Комисията.

Преговорите започват след приключването на преговорите с Япония през миналата година и с Мексико през пролетта на тази година, както и след влизането в сила на търговското споразумение между ЕС и Канада през септември миналата година. 

Първият официален кръг от преговорите между екипите от двете страни ще се проведе в Брюксел от 2 до 6 юли.

Австралия е една от отбелязващите най-голям растеж развити икономики в света. Тя заедно с 10 други държави от Тихоокеанския регион наскоро договори всеобхватното и прогресивно Транстихоокеанско партньорство (CPTPP).

Бъдещото споразумение между ЕС и Австралия ще позволи на европейските предприятия да се конкурират при еднакви условия с предприятията от държавите, с които Австралия вече има търговски споразумения.

ЕС вече е вторият по големина търговски партньор на Австралия.

Двустранната търговия със стоки между ЕС и Австралия расте с постоянни темпове през последните години, като миналата година достигна почти 48 млрд. евро. Секторите, от които се формира по-голямата част от износа на ЕС за Австралия, са транспортно оборудване, машини и апарати, химикали, храни и услуги.

Двустранната търговия с услуги възлиза на около 28 млрд. евро. Чрез споразумението търговията със стоки между двете страни партньори би могла да се увеличи с над една трета.

На 22 май Съветът на Европейския съюз прие решение за разрешаване на започването на преговори за търговско споразумение между ЕС и Австралия.

До момента ЕС и Австралия осъществяваха своите търговски и икономически отношения в Рамката за партньорство между ЕС и Австралия от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още