IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен старт на седмицата за европейските борси след победата на Байдън

Новините за очакваната ваксина на Pfizer също ентусиазираха инвеститорите

19:57 | 09.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции записаха големи ръстове в първия ден от седмицата, след като пазарите по света се озоваха на зелена територия. Доброто представяне се дължи на прогнозираната победа на Джо Байдън на изборите в САЩ и на добрите новини от Pfizer за нейната ваксина срещу Covid-19, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се изкачи с 4%, а банковият сектор записа 12% повишение и поведе ръстовете, докато всички основни борси се озоваха на зелено. Големи скокове записаха застрахователният, медийният и туристическият сектор.

Европейски Европейски

Европейските борси последваха другите по света, след като инвеститорите реагираха на новината, че Джо Байдън е победил Доналд Тръмп на изборите в Съединените щати, както сочат и прогнозите на NBC.

След това книжата бяха допълнително подкрепени от новините, че американският фармацевтичен гигант Pfizer и германската биотехнологична фирма BioNTech твърдят, че ваксината им срещу новия коронавирус е показала над 90% успех.

По думите на Пол Крейг, портфолио мениджър в Quilter Investors, новините бележат „първата голяма крачка обратно към нормалността“ за страните, засегнати най-тежко от вируса. Той все пак подчертава, че ваксината не е решението на всички проблеми.

„Много от проблемите, с които се сблъскват развивите икономики в момента, са структурни, а ваксината няма да помогне срещу голямата безработица, която вероятно ще наблюдаваме в резултат на блокадите по-рано тази година“, допълва Крейг.

Междувременно броят на заразените с коронавируса продължава да расте. Съединените щати обявиха над 126 хил. новозаразени за два поредни дни. В неделя броят на заразените в глобален мащаб премина границата от 50 млн., сочат данни на Ройтерс.

На корпоративния фронт книжата на Rolls-Royce повишиха стойността си с близо 44%, а тези на круизния оператор Carnival – с близо 38%, благодарение на новините за ваксината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
журналята станаха по бетер и от бакшишите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Е тя инфлацията ги напъва като музикант в чуждо село.А сега си имат и оправдание...юруш на маслин'те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
мхм , Ленче , май си поизбързала със статийката ... има бая вода да изтече още ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още