Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Близо 9 млрд. евро ще получи България за кохезионна политика след 2020 г.

Страната получава увеличение на средствата с 8%, въпреки че в Многогодишната финансова рамка парите за тази политика са орязани

Близо 9 млрд. евро ще получи България за кохезионна политика след 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Близо 9 млрд. евро ще получи България за кохезионна политика през новия програмен период след 2020 г., съобщи в София Витория Алиата ди Вилафранка, директор в генералната дирекция "Регионална и селищна политика" на Европейската комисия. Страната получава увеличение на средствата с 8%, предаде БНР.

В Представителството на Еврокомисията у нас беше представено предложението за бюджет на Европейския съюз до 2027 година. 

Още по темата

Финансирането по кохезионната политика в предложението за общоевропейския бюджет бе орязано с 10%, но въпреки това България е сред регионите, които ще получат повече пари. Политиката за сближаване финансира най-бедните в ЕС, които имат БВП на глава от населението под 75%.

Специален фокус за България се поставя още върху социалната политика, съобщи Андрияна Сукова, заместник генерален директор в дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване".

"Мерките, свързани с повишаване на заетостта, образованието и социалното включване, ще приобщят също инвестирането в младите през инициативата за младежка заетост и сегашният фонд за подкрепа на най-бедните", каза тя.

Виктория Алиата ди Вилафранка, допълни, че проектобюджетът на Европейския съюз е по-гъвкав, защото в зависимост от потребностите страните ще могат да прехвърлят до 5% от финансирането от една европейска програма в друга, допълва БНТ.

Освен това ще се планира в рамките на 5 години, за да могат в последните две години от програмния период държавите - при необходимост - да променят приоритетите си.

„Кохезионната политика трябва да продължи да бъде за всички региони. За нас като страна, в която се намират двата най-бедни региона, е много изкушаваща тезата всички пари да отидат за най-бедните. Но истинска конвергенция може да се получи само на територията на целия ЕС“, заяви Иван Иванов, директор на дирекция "Централно координационно звено" на Министерския съвет.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

9
 
4
 
7
преди 7 месеца
Съвсем сериозно ви казвам, колкото по-сантиментално зависими сте към тази кретено-масонска его-парадигма и цялата им зидария в света, толкова по-неприятно ще бъде да гледате как космическите и планетарни процеси и изменения я заличават.
11
 
2
 
6
преди 7 месеца
И 100 минуса да ми натиснете, това което предстои може само да се приеме, а аз знам, че говоря на 0лиг0френи, все пак са икономисти, а те сред учените са най-глупави, ама това вече съм ви го казвал.
9
 
3
 
5
преди 7 месеца
Да не кажете после, че не съм ви казал, няма как още мн дълго да игнорирате обективната реалност на Космоса и да си живеете според илюзорните си вярвания и убеждения, с тази кретено-масонска его-парадигма на нисшият разум е свършено, това което е било досега, няма как да може да бъде повече, предстои да го видите.
8
 
6
 
4
преди 7 месеца
Трохи и огризки за България.
8
 
3
 
3
преди 7 месеца
Ние щеше да получим едни 15 милиарда евро то 2007-2014, а не получихме и 3 милиарда евро общо за този период. Добре лъжат бюрократите, но останаха ли вЕрващи на новата религия на евроинтеграцията?

Още от Европроекти
Румен Радев и Ули Маурер обсъдиха Българо-швейцарската програма за сътрудничество