Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

България съди ЕК заради казуси в земеделието и за горивните инсталации

Решение на Брюксел орязва разходи за 11,6 млн. евро в земеделието. Страната ни реши да подкрепи Полша в делото за новите норми за въглищни инсталации

България съди ЕК заради казуси в земеделието и за горивните инсталации

Снимка: Архив Ройтерс

България ще сезира Общия съд на Европейския съюз заради решение на Европейската комисия, което изключва от еврофинансиране разходи за земеделие и ще подкрепи Полша в делото срещу новите екологични лимити по отношение на големите горивни инсталации. Позициите са били одобрени по време на заседанието на Министерския съвет днес, съобщават от правителствената пресслужба. 

Още по темата

По делото, свързано със земеделието, правителството е приело позиция, с която да се оспорва решение за изпълнение (ЕС) 2017/2014 на Европейската комисия от 8 ноември 2017 г.

Според българските власти при определянето на финансовата корекция ЕК е нарушила секторното законодателство за финансирането на селските райони, насоките за определяне на финансови корекции и правните принципи. Основен мотив на българските власти са неясните критерии и насоки на ЕК за обхвата на контрол.

България иска Съда да отмени решението в части от него, в които се изключват от еврофинансиране разходи за 11,6 млн. евро. Страната ни настоява и Европейската комисия да заплати съдебните разноски. 

С отделно решение министрите гласуваха България да подкрепи Полша в искането й за отмяна решението на Европейската комисия от 31 юли 2017 г. за най-добри налични техники за големите горивни инсталации.  Съдът по Общи въпроси на ЕС образува дело Т-699/17 по жалба на Полша срещу ЕК. 

В позицията на страната ни се отбелязва, че приетите стойности за нива на вредни емисии са амбициозни и нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации.

С приетото от Комисията тази година решение се завишават в значителна степен изискванията към топлоелектрическите централи по отношение на емисионните нива на вредни вещества в атмосферата.

Още по темата

Прилагането му у нас би наложило инвестирането на значителни финансови средства от топлоелектрическите централи, които произвеждат над 40 на сто от електроенергията в България, припомнят от МС. 

България работи паралелно и за постигане на дерогация за големите централи. Четирите ТЕЦ-а в Маришкия басейн имат общ консултант, който анализира ситуацията. 

"Ще положим всички усилия за защита на въгледобивните предприятия и големите горивни инсталации", коментира енергийният министър Теменужка Петкова след края на заседанието на МС, цитирана от пресцентъра на ведомството. Тя допълни, че има политически консенсус по казуса. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 10 месеца
Екипа на Инвестора , непременно пишете кат спечелим делото ... яко напиване ше падне ! : )))

Още от Европроекти
113 български общини ще получат ваучери за безплатен високоскоростен интернет