IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клъстерите в България ще бъдат финансирани с 15 млн. евро тази година

Държавата ще продължи да подкрепя клъстерите, каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев

14:21 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През миналия програмен период 15 млн. евро са инвестирани за развитие на клъстерите в България, а към момента се изпълняват договори за 6,5 млн. евро. През 2018 г. ще стартира и нова процедура на стойност 15 млн. евро за насърчаване и развитие на клъстерите в страната ни.

Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Европейската конференция на TCI` 2018 в София, съобщават от Министерството на икономиката.

„Държавата ще продължи да подкрепя клъстерите, но е важно да се организират повече събития и обучения, за да могат и представителите на бизнеса да осъзнаят нуждата от тези обединения“, подчерта Александър Манолев.

Развитието на клъстерите в България се подкрепя по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Заместник.министърът на икономиката обърна внимание и на някои от добрите примери в България. Сред споменатите бяха Български Мебелен Клъстер, който отчита съвкупен оборот от близо 30 млн. евро и продължава да нараства с темпове от около 8-9% на годишна база; Български Клъстер “Телекомуникации”, Индустриален клъстер Средногорие, в който влизат индустриални предприятия от района на Централното Средногорие, осигуряващи заетост на над 8 000 лица и др., "Аутомотив Клъстер България".

Манолев подчерта нуждата от повече обединения в икономическия сектор, “защото само обединен българският бизнес може да бъде конкурент на глобалния пазар“.

За първи път България е домакин на Европейската конференция на TCI, която събира на едно място представители от над 30 държави.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още