IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видинският бизнес с проекти за близо 37 милиона лева

Като съвкупност, проектите на бизнеса в област Видин се нареждат на второ място след най-големия бенефициент на европейски средства в Община Видин

10:53 | 17.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Олег Попов<em>, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" на стойност над 36,7 млн. лв. във втория програмен период, при спечелени само 7 проекта на стойност 11, 872 млн. лв. в периода 2007-2013 г., съобщава БТА.

Като съвкупност, проектите на бизнеса в област Видин се нареждат на второ място след най-големия бенефициент на европейски средства в Община Видин, съобщава Цветомир Цветков експерт в Областния информационен център - Видин.

През втория програмен период общината е получила финансиране по 16 европейски проекта на стойност над 58, 162 млн. лв., от които 12 проекта са финансирани от оперативните програми на стойност 55, 794 млн. лв., 3 проекта - от програмите за трансгранично сътрудничество на стойност 1,433 млн. лв. и един проект - от Финансовия механизъм на ЕИП-Норвежка програма на стойност 934 915 лв. 

Експертите от Областния информационен център - Видин представиха пред бизнеса процедурата „Насърчаване на предприемачеството", която финансира стартиращи и нови фирми, регистрирани след края на 2016 г. Осигуряването на безвъзмездната финансова помощ е изключително висока за ОПИК - до 80 процента, която подкрепа ще даде възможност за създаването и развитието на местен малък и среден бизнес, коментира Цветков. 

Представители на банковия сектор и експерти с опит по проекти, финансирани от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", представиха варианти за финансиране при одобрен проект чрез банкова гаранция, кредит чрез финансово или имуществено обезпечение и др. Потенциалните бенефициенти по Програмата поискаха по нея да се отчита и регионалната специфика на видинския бизнес за бъдещите процедури по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" и да се финансират и търговия, транспорт, ресторантьорство и хотелиерство и др., посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Брао, Смарти! Да не си послушал съвета ми и зад този неочакван подем из родния ти край да се крие твоето завръщане с много иновативни идеи и проекти? Надушвам твоя смарт принос за тези хубави новини от Видинско - не се е минало без аутсорсинг, нали? Там е бъдещето! Айде, хаирлия! Тази година полупроводници, а догодина - и цели проводници да направите там! Дерзайте, другари! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още