Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Заради 25 млн. лв. дефицит няма да има допълнително договаряне с биофермите

Регистрирани са над 108 хил. заявления за директни плащания от Кампания 2018 г.

Заради 25 млн. лв. дефицит няма да има допълнително договаряне с биофермите

Снимка: БТА

С дефицит от близо 25 млн. лева сме в невъзможност да правим допълнително договаряне с биопроизводителите по мярка 11 (от Програмата за развитие на селските райнои – ПРСР – бел. ред.) за биологично земеделие. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов пред журналисти днес в отговор на въпрос какво ще отговори на сектора, който се готви за протестни действия, предаде БТА.

„Темата за биологичното земеделие е важна и сериозна. В понеделник ще имам среща с легитимната организация на биопроизводителите в България, на която ще обсъдим проблемите им“, каза Порожанов.

По думите му дадената тази седмица пресконференция от Националната био асоциация с председател Слави Трифонов не е сериозна и не би я коментирал. 

Още по темата

Проблемите са много, но основно е желанието за допълнително договаряне по мярка 11 от ПРСР "Биологично производство". Бюджетът по нея е 196 млн. лева и след приемите по направленията за животновъдство, в т. ч. и за пчеларство, както и основното перо - растениевъдството, този бюджет е надхвърлен с над 50 млн. лева.

Последната оценка, в която влизат и отпадналите биологични производители, показва, че сме в недостиг на близо 25 млн. лева по вече поетите ангажименти, обобщи Порожанов. "Кандидатстването "под условие", договорено по време на служебния кабинет, е нещо, което аз лично никога не бих си позволил да направя в контекста на това да подведа един или друг производител да има някакви очаквания", коментира министърът. Пари обаче не са намерени.

Истината е, че както за новите, така и за старите бенефициенти няма бюджет, подчерта Порожанов. "Изключително много нарасна броят на биопроизводителите. Не мога обаче да насоча средства от други мерки, тъй като интересът навсякъде е изключително голям и желанието за инвестиции надхвърля в пъти възможното финансиране", коментира още той.

В Интегрираната система за администриране и контрол  (ИСАК) са регистрирани общо 108 600 броя заявления по директни плащания от Кампания 2018 г., съобщи още Порожанов, цитиран от пресцентъра на агроминистерството.

Почти всички от тях (около 107 000 броя) са приключени като дейност в общинските служби по земеделие (ОСЗ)  и са подписани от кандидатите. На 15 май изтече срокът за подаване на заявления по директните плащания без санкция.

В 60 600 от заявленията е маркирано участие по основната схема за подпомагане на площ - СЕПП, като по схемата към момента са декларирани почти 3,76 млн. ха.

Тази година не се наложи удължаване на сроковете, въпреки че имаше такава възможност, обработката  върви с ускорени темпове, каза още министър Порожанов. Това ще даде възможност за навременно изплащане на субсидиите към производителите.

Новата административна сграда на Общинската служба по земеделие – Източна се намира на ул. „Бистришко шосе“, №26. В нея ще се обслужват собственици на земи и земеделски стопани от 26 землища, което е най-голямата площ на територията на Столична община. Сградата е оборудвана с модерен архив.

Министър Порожанов разгледа и Националната генетична лаборатория в животновъдството. В нея ще може да се прави ДНК анализ, който да доказва чистота на породите под селекционен контрол. „Така ще може един път завинаги да спрат споровете кое животно е селекционно у нас и кое не е“, коментира зам.-министър Цветан Димитров.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?