Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хай-тек

IBM разработва блокчейн платформа за проследяване на произхода на бижутата

Очаква се тя да стигне до потребителите в края на годината

IBM разработва блокчейн платформа за проследяване на произхода на бижутата

Снимка: Архив Ройтерс

Компании за злато и диаманти, включително Richline Group, част от Berkshire Hathaway, се обединяват с IBM в разработването на блокчейн технология за проследяване на произхода на бижутата, за да се гарантира, че те са добити по етичен начин, съобщават компаниите, цитирани от Ройтерс.

Съвместната инициатива, наречена TrustChain, цели да улесни потребителите да проследяват диамантите и скъпоценните метали в различните етапи на снабдителната верига до превръщането им в завършени бижута, съобщиха компаниите.

Първоначално технологията ще помага за проследяването на шест стила диаманти и златни годежни пръстени и се очаква да стигне до потребителите до края на 2018 г., допълниха те.

Сред другите участници в инициативата са компанията за скъпоценни метали Asahi Refining, компанията за търговия с бижута Helzberg Diamonds, доставчикът на скъпоценни метали LeachGarner и компанията UL, която предлага проверка на произхода на скъпоценните камъни от трети страни.

Блокчейн, която първоначално възникна като система за криптовалутата биткойн, представлява споделена база данни, поддържана от мрежа от компютри, свързани с интернет.

Компаниите, които участват в проекта, смятат, че платформата е подходяща за сигурно и ефективно проследяване и доказване на произхода и етичното добиване на бижутата.

Преди време Richline Group опита да създаде сходна база данни, използвайки различна технология, но процесът все още е предимно ръчен и поради това застрашен от неточности, казва Марк Хана, главен маркетингов директор на компанията.

Още по темата

„Винаги сме били много ангажирани с тази идея, но нямахме точната платформа. След това се появи блокчейн“, допълва Хана.

Платформата TrustChain е тествана наскоро за проследяване на произхода на диамантен пръстен по снабдителната верига.

Други компании в индустрията също започнаха да проучват използването на блокчейн технологията. De Beers, която е част от конгломерата Anglo American, съобщи през януари, че цели да създаде блокчейн за цялата индустрия, който да проследява скъпоценните камъни всеки път, когато променят собствеността си, започвайки от момента на добиването им.

Компании в други сектори също се стремят да приспособят блокчейн за опростяване и ограничаване на разходите в процесите на обработване на данни.

Управлението на веригата за доставки е една от най-обещаващите области, в които според бизнеса блокчейн може да намери приложение, тъй като включва много страни и все още се управлява предимно ръчно.

IBM работи и с големи компании за продажба на хранителни стоки върху блокчейн платформа, която да помогне за проследяването на веригите при храните и за подобряване на безопасността.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хай-тек
Най-богатият човек в Азия планира да детронира Amazon в Индия