IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отбор от Formula 1 създаде нов апарат за обдишване на пациенти с коронавирус

Това ще намали нуждата от ползване на инвазивните механични респираторни апарати

14:17 | 30.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Инженери от екипа на Mercedes във Formula 1 и от University College London помогнаха за разработването на нов медицински продукт, помагащ на дишането на пациенти с коронавирус, пише Bloomberg.

Устройствата, създадени от Mercedes-AMG HPP, University College London Hospitals и University College London, ще намалят нуждата от инвазивните механични обдишватели при пациентите, сочи изявление от UCL. Продуктът е одобрен за използване от Националната здравна служба във Великобритания.

„Тези устройства ще ни помогнат да спасим животи, като се увеим, че обдишвателите, един ограничен ресурс, се ползват само при най-тежко болните“, коментира Мервин Сингър, консултант по спешна грижа в UCLH.

Британският екип е използвал устройство без патент, подобрил го е и е създал модел, подходящ за масово производство, твърси Тим Бейкър от UCL.

Такъв тип устройства са били ползвани в болниците в Китай и Италия в помощ на пациентите с коронавирус, които имат сериозни инфекции на белите дробове и дишат трудно.

Великобритания, подобно на много други държави, се сблъсква с липсата на достатъчно респираторни апарати в момент, в който Covid-19 се разпространява бързо. Британски производители предупредиха, че може да са им нужни месеци, преди да успеят да отговорят на призива на правителството да увеличат производството.

Здравната служба в страната разполага с под една трета от обдишвателите, които са ѝ нужни. Създателите на новото устройство твърдят, че 100 броя от него ще бъдат изпратени за клинични тестове в UCLH, с план за бързо пускане в болниците след това.

Други производители също засилват производството. Smiths Group работи по изпълняването на поръчка за 10 хил. преносими обдишватели, направена от бритнаското правителство. Освен това води преговори за споделяне на технологията с партньори в други части на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още