IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е близо до борсовия си рекорд благодарение на оптимизма за iPhone

Тим Кук обяви, че стартът на продажбите е "много силен"

09:06 | 02.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Книжата на Apple повишиха стойността си по време на търговията във вторник, след като нарасна оптимизмът, че най-новите модели iPhone се радват на силно търсене, пише Bloomberg.

Цената на акциите скочи с 1,9%, като лесно изпревари сектора на информационни технологии в S&P 500, който записа 0,5% спад. Ръстът е поредният за Apple, чиито книжа се радват на над 17% увеличение на стойността от августовското дъно и 60% скок от януарското дъно.

При сегашните си нива акциите са с около 2,5% под абсолютния връх за компанията, достигнат година по-рано.

Скорошният оптимизъм беше породен от положителните коментари от страна на главния изпълнителен директор Том Кук, който даде интервю за германския вестник Bild на 30 септември. Кук посочва, че продажбите на iPhone 11 имат „много силен старт“ и той „не би могъл да е по-щастлив“ от старта.

Очаква се Apple да отчете резултатите си за своето фискално четвърто тримесечие на 30 октомври, а анализаторите прогнозират, че в рамките на периода тя ще продаде 41,9 млн. броя iPhone, сочи оценка на Bloomberg MODL. Това представлява 14,5% спад на годишна база. Продуктът е ключов за компанията, а според данни, събрани от Bloomberg, над 60% от приходите на Apple за 2018 г. са дошли от устройството.

Коментарите на Кук изглежда потвърждават ранните прогнози на анализаторите. Evercore ISI писа, че според проучване, което е провела, резултатите са били „сравнително положителни“ и допълва, че това е „изненадващо, че въпреки опасенията за слабия цикъл, 40% от респондентите се интересуват от покупката на нов iPhone”. Това ниво „съответства или е малко по-добро“ от тенденциите през годините, коментира анализаторът Амит Дараяни. По думите му резултатите от проучването „засилват увереността ни, че Apple може да надмине очакванията“.

В понеделник JPMorgan написа, че продуктовият цикъл на Apple за 2019 г. е „по-силен от очаквания“, a миналата седмица UBS определи търсенето на iPhone като „добро“ и написа, че търсенето на най-новата версия „изглежда силно поне в САЩ“.

Очаква се Apple да пусне 5G версия на iPhone следващата година, а повечето анализатори очакват потребителите да изчакат, за да се сдобият с това предложение.

KeyBanc Capital Markets заяви, че проучване сред телекомите показва „слабо търсене на новата линия“. През септември проучване на Piper Jaffray подсказа „слабо вълнение“ за новата версия спрямо „обещанието за 5G устройства на хоризонта“.

Очакваният 5G телефон може също да означава, че клиентите сега ще избират модели с по-ниски цени, ерозирайки внимателно наблюдавания показател на средните продажни цени. Средната продажна цена за iPhone достига 770,35 долара през четвъртото тримесечие, което е с 3,1% по-ниско от предходния период.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още