IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да плащаш с един замах на китката

С Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic потребителите могат да осъществяват безконтактни плащания благодарение на Google Pay

08:01 | 18.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Samsung&nbsp;</p>

Снимка: Samsung 

В началото на 2019 г. все още се считаше за екзотично, ако някой вадеше смартфона си на касата, за да плати с него. Година по-късно, в началото на 2020 г., промененият процес на плащане бавно започна да се налага. А откакто преди близо две години е  препоръчително да ограничаваме физическите си контакти и да внимаваме още повече за външната хигиена, редовно срещаме хора на касата на супермаркета, които завършват пазаруването си със смартфон.  

Тази промяна се доказва и от актуално проучване в Германия - около 85% от купувачите там са плащали поне веднъж безконтактно от февруари до април тази година, според проучване сред почти 1000 потребители от името на дигиталната асоциация Bitkom. В последното изследване, между септември и ноември 2020 г., дялът на тези хора бе 79%. А и тези, които ежедневно използват дигитални методи на плащане, също стават повече – техният дял расте до 23% от 18% преди. Според проучването 38% от потребителите са използвали смартфони или смарт часовници за покупката си. 

Почти една трета от анкетираните са използвали безконтактно плащане за първи път по време на „новото нормално“, поясняват от Bitkom. Повече от половината са установили, че методът е по-хигиеничен. А около 59% са сигурни, че няма да плащат с пари по-често, дори след отпадането на по-строгите мерки. Освен това има нарастващо търсене на алтернативи на плащанията в брой: шест от десет клиенти казват, че биха се притеснили в магазин, в който не могат да извършват безконтактни плащания.

И тези резултати са съвсем логични. Допреди години мислехме, че телефонът ще стане нашият портфейл и това не е далеч от истината. Но развитието на технологиите приближи и часовника до тази трансформация. И това е дори още по-логично – в крайна сметка е много по-удобно да преместиш китката си до устройството за плащане, отколкото да търсиш в чантата си портфейла или да бъркаш допълнително в джоба за телефона. 

Две елегантни решения за удобно и безопасно плащане 

Именно от тази тенденция се възползват водещите технологични производители и преди всичко Samsung със своите най-нови предложения Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic, които могат да осъществяват безконтактни плащания благодарение на Google Pay. Впрочем тези модели са първите „умни“ часовници, които са снабдени с новата операционна система Wear OS Powered by Samsung – в резултат на сътрудничеството между двете компании. Благодарение на тази иновативна операционна система, притежателите на Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic имат възможност да бъдат част от една по-голяма екосистема.

Зa дa изпoлзвaт Gооglе Рау в Бългapия, собствениците на Galaxy Watch4 трябва дa избepaт бyтoнa „Дoбaви ĸъм Gооglе Рау“ в пpилoжeниятa зa мoбилнo бaнĸиpaнe, oтĸъдeтo дa дoбaвят cвoятa дебитна или кредитна ĸapтa ĸъм Gооglе Рау. Това може да се направи и от компютъра през pay.google.com. Преди това ви съветваме да се консултирате с вашата банка дали поддържа услугите на Google Pay. След като картата е добавена, не е необходимо да се въвеждат данните за плащане отново и отново при следващи онлайн покупки.  

Друго предимство, от което потребителите на Google Pay могат да се възползват, е удобното изпращане или заявяване на пари с имейл адрес или телефонен номер. Всички пари, които получаваш, автоматично ще влязат в банковата ти сметка. Лесно можеш да разделиш цената на обща покупка с до петима свои приятели и те за секунди да ти изпратят това, което ти дължат. 

Πoтpeбитeлитe мoгaт дa изпoлзвaт тeлeфoнa cи или своя Galaxy Watch4 или Galaxy Watch4 Classic, зa дa плaщaт нa вceĸи РОЅ тepминaл бeзĸoнтaĸтнo. Зa тaзи цeл нe e нyжнo дa се влиза в Gооglе Рау: трябва само дa се докоcнe съответното устройство c тeлeфoнa или часовника. И действително - така се пpeдoтвpатявa нyждaтa oт нoceнe нa пopтфeйл или пoлзвaнe нa физичecĸa ĸapтa. И се намалява физическия контакт с различни потенциално замърсени повърхности. 

Как работи технологията и безопасна ли е тя? 

В технологичен аспект плащането с мобилен телефон или смарт часовник е подобно на безконтактното плащане с карта: Веднага щом доближите мобилния си телефон или часовник към терминала за плащане в магазина, токен се прехвърля към четеца чрез NFC. Доставчиците на трансакционни услуги, работещи във фонов режим, го използват, за да проверят коя банка или кредитна карта трябва да бъде дебитирана със сумата. След няколко секунди плащането е одобрено.

Интернет връзка при плащане не е търсена, тъй като смарт часовниците и мобилните телефони запазват няколко токена за плащане в резерв във вътрешната памет за офлайн употреба.

Но всеки, който си представя, че при електронно плащане данните от собствената му кредитна или дебитна карта се разчитат и предават директно на търговеца на дребно, не само греши, но и подценява архитектурата за сигурност, която гарантира, че злоупотребата е почти напълно изключена с помощта на Near Field Communication (NFC). Данните се предават безжично на максимум четири сантиметра между чип в кредитната карта, банкова карта или смартфон, или умен часовник и четеца на търговеца. Необходимата енергията се доставя от четеца. Форматът на данните е стандартизиран от безконтактния стандарт EMV, а правните правила са определени от регламент на ЕС. Той ограничава таксата, която търговецът трябва да плати на картовата компания, до 0,3% от продажбите за кредитни карти и 0,2% за дебитни карти.

По отношение на сигурността мобилното плащане също има много добри резултати. За разлика от дебитните и кредитните карти, чиито NFC чипове за безжично плащане все пак може да бъдат прочетени мимоходом, смартфоните и часовниците са „имунизирани“ срещу подобни атаки. Това се дължи на техния NFC чип, който е активен само когато дисплеят е включен. Освен това откраднатите или блокирани смартфони и смарт часовници не разкриват номера на кредитната карта или свързания номер за потвърждение. При физическите карти тези чувствителни данни се отпечатват отпред и отзад, така че всеки може да ги прочете. 

Задължителното въвеждане на ПИН кода се отменя за максимум пет плащания подред и максимална сума от 150 евро. Ето защо е достатъчно да задържите за кратко смартфона или умния часовник до терминала. Това значително ускорява процеса на плащане.  

Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още