Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Lenovo публикува убедителни резултати, печалбата надмина очакванията

През първото тримесечие китайският концерн запази първото си място на световния пазар на персонални компютри пред американския HP

Lenovo публикува убедителни резултати, печалбата надмина очакванията

През първото тримесечие китайският концерн запази първото си място на световния пазар на персонални компютри пред американския HP. Снимка: Bloomberg

Печалбата на китайския концерн за потребителски технологии Lenovo Group Ltd. надхвърли пазарните прогнози, след като най-големият производител на персонални компютри в света увеличи преднината си пред дългогодишния си конкурент от САЩ HP Inc.

Нетната печалба на китайския гигант в областта на персоналните компютри скочи с 58% до 412 млн. долара през първите три месеца на годината, показва отчетът на компанията, цитиран от Bloomberg. Сумата е над средната оценка на анализаторите за 354 млн. долара. Приходите от продажби за същия период възлизат на 16,7 млрд. долара в сравнение със средните очаквания за 17,6 млрд. долара.

Акциите на Lenovo се обезцениха леко в Хонконг в четвъртък сутринта преди обявяването на резултатите.

През първото тримесечие Lenovo запази първото си място на световния пазар на персонални компютри с 22,7% пазарен дял. Според изследователската фирма IDC пазарният дял на най-големия конкурент HP е спаднал под 20% вследствие на проблеми във веригата за доставки и логистиката.

Още по темата
Производителите на персонални компютри сега търсят нови източници на растеж, който да замести породеното от дистанционната работа и онлайн обучението търсене, докато икономиките се възстановяват след пандемията. Пекин нареди на централните правителствени агенции и държавните предприятия да се откажат от компютрите с чуждестранни марки и да ги заменят с местни през следващите две години. Това създава търсене на поне 50 млн. персонални компютъра от местни производители като Lenovo, съобщи Bloomberg News по-рано този месец.

„Макросредата остава предизвикателна поради различни фактори, като изменението на климата, цифровото разделение, продължаващата пандемия и новопоявилите се геополитически рискове", заяви Lenovo в съобщението си за финансовите резултати.

Компанията предвижда нарастващи трудности, тъй като строгите мерки за ограничаване на Covid-19 в Китай намаляват търсенето на дребно и пречат на производството и логистиката. В Шанхай властите забраниха на 25-те милиона жители да напускат града в продължение на близо два месеца, като издигнаха метални бариери пред жилищните комплекси. Производителят на автомобили Toyota Motor Corp. преустанови по-нататъшното си производство поради недостиг на части, причинен от блокирането на града, което е знак за продължаващите затруднения във веригата на доставки в производството. 

Неотдавнашните блокади доведоха до съкращаване на поръчките в секторите на потребителската електроника и инфраструктурата, което може да навреди на Lenovo повече от други марки поради по-високата експозиция на продажбите му у дома, пишат в бележка анализаторите на JPMorgan, включително Алберт Хун. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Foxconn повиши годишната си прогноза заради силното търсене