IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерската позиция на Samsung e силно застрашена

Компанията вероятно ще остане на трето място в сегмента на 5G телефони – Apple и Huawei

14:37 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Ако имаше нужда от още едно доказателство за това, че Apple има изключителна позиция в IT индустрията, то това доказателство идва точно от годишния финансов отчет на конкурента Samsung. Докато Apple публикува поредните си рекордни данни, приходите от продажбите и печалбата на корейската група се сринаха.

Приходите на Samsung спадат с 5,3 процента през 2019 г. до 230,4 трилиона вона (177 милиарда евро), съобщи групата в четвъртък. Оперативната печалба е спаднала с 52% до 27,8 трилиона вона (21,3 млрд. евро), чистата печалба е намаляла с 51 на сто до 21,7 трилиона вона (16,7 млрд. евро). Въпреки това групата дава надежда за обрат.

Въпреки че компанията предупреди за несигурните икономически перспективи в световен мащаб, прессъобщението ѝ остава оптимистично въпреки епидемията от короновируса в Китай. „Samsung очаква общите бизнес резултати да се подобрят през 2020 г.“ Защото условията за бизнеса с чипове за памет са се подобрили поради нарастващото търсене от страна на центрове за данни и 5G смартфони.

Най-големият производител на смартфони в света все още е силно зависим от пазара на чипове за памет. По-рано смартфоните тласкаха Samsung към все нови рекорди. Но сега маржовете им на печалба са спаднали от повече от 20% до по-малко от 10%. Корейският гигант печели пари основно с малките Dram памети и Nand-картите.

През рекордната 2018 г. високите цени на чиповете покачиха маржа на печалбата на поделението за чипове до 51 процента. По онова време чиповете за памет представляваха 75 процента от печалбата на Samsung, въпреки че генерираха едва 35 процента от продажбите. През 2019 г. обаче предлагането надхвърли търсенето, което сви цените на чиповете и по този начин - маржа на печалбата на Samsung, до едва 21,5 процента.

Дори по-добрите приходи в бизнеса с битова и развлекателна електроника и мобилното подразделение не успяха да компенсират това „заекване“ на двигателя на печалбата. Мониторите, при които Samsung също е един от лидерите на пазара, не изиграха основна роля нито в положителен, нито в отрицателен аспект, а маржовете на печалба са все още ниски.

Акциите на Samsung се обезцениха с 3,2% в Сеул. Те обаче поскъпнаха с 5,9% през тази година до сряда, след като добавиха около 44% през 2019 г. 

Корейците се надяват на по-добри времена през 2020 г. Но анализатори от японската финансова група Mizuho са по-оптимистични. „Вярваме, че глобалният пазар на Dram памет ще изживее тесен баланс между търсенето и предлагането най-малко до 2021 г.“, казва експертът на Mizuho Маркус Шин пред DPA. Защото с навлизането на новите 5G смартфони нуждата от такава памет ще се увеличава.

Цените за постоянните памети може да спаднат отново след възстановяването през тази година, посочва Шин. Но драматичният бум може да компенсира тази тенденция. И това е добра новина за Samsung. Защото като лидер на пазара като цяло групата печели повече от своите конкуренти от повишаването на цените.

Въпреки това, 5G бумът означава и дилема за Samsung: той ще има положителен ефект върху сегмента с чип паметите, но ще е в тежест за бизнеса със смартфони на Samsung. Мобилното подразделение може да увеличи продажбите и печалбата си през 2020 г. със скъпите си сгъваеми мобилни телефони. Но в новия сегмент на пазара на мобилни телефони за 5G корейците вече загубиха през 2019 година своето пазарно лидерство за сметка на Huawei. A експертите от Mizuho прогнозират, че изоставането на Samsung ще става по-голямо.

В основния сценарий на Mizuho Huawei ще заеме водещата позиция през 2020 г. със 100 милиона 5G мобилни телефона - точно пред Apple. Експертите изчисляват, че Samsung ще успее да продаде само 40 млн. устройства. В следващите години анализаторите на Mizuho дори считат, че Apple ще изпревари Huawei. Samsung обаче остава твърдо на трето място в тази прогноза. 

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още