IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-продаваната марка смартфони в Индия вече не е Samsung, нито пък Apple

През четвъртото тримесечие на 2017 г. имаше известни размествания на играчите в сектора

22:30 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Samsung Electronics вече не е топ търговец на смартфни в Индия - титла, която държа в продължение на шест години, пише CNBC.

Южнокорейският гигант беше изместен от челното място през последното тримесечие на 2017 г. от китайския производител на смартфони Xiaomi, сочат данни на две компании за проучвания. 

Canalys твърди, че Xiaomi е продала близо 8,2 млн. смартфона в Индия между октомври и декември миналата година, с което е завладяла около 27% от пазара. Междувременно Samsung е продала около 7,3 млн. смартфона за същия период и делът ѝ от пазара възлиза на 25 на сто, посочва Canalys.

“Загубата на Samsung идва от неспособността ѝ да трансформира своето продуктово портфолио”, твърди Рушаб Доши, анализатор от компанията за проучвания. Той допълва, че южнокорейската фирма не успява да привлече ценово ориентираните потребители в ниския сегмент на индийския пазар на смартфони.

Отделно Counterpoint Research твърди, че Xiaomi има 25% пазарен дял през четвъртото тримесечие, а Samsung - само 23%. Lenovo, Vivo и Oppo пък имат по 6% всяка.

За цялата календарна година Samsung все пак остава на върха с 24% от пазара, посочва Counterpoint Research.

Ценово агресивното портфолио на Xiaomi от гледна точка на смартфоните, както и локалната ѝ стратегия, помогнаха на фирмата да достигне до челната позиция в Индия, посочва Тарун Патак, директор в Counterpoint.

Сред причините, поради които Xiaomi е успяла да изпревари Samsung, е, че е позволила на индийското си звено да се управлява локално, допълва Canalys.

Успехът на индийския пазар на смартфони е особено важен за възстановяването на Xiaomi, която се бори с проблеми през последните години и търси нови области на растеж.

Xiaomi някога беше смятана за особено успешна в света на смартфоните. Тя се радваше на трицифрен ръст и се конкурираше с играчи като Samsung и Apple. В някаквъв момент дори беше топ играч в Китай, но пазарният ѝ дял беше отнет от компании като Huawei, Oppo и Vivo.

Предишният главен изпълнителен директор на компанията заяви преди време, че тя расте “прекалено бързо”, което доведе до бизнес предизвикателства. Носят се слухове, че китайската фирма се подготвя за първично публично предлагане, което може да я оцени на до 100 млрд. долара. 

Canalys твърди, че успехът на Xiaomi в Индия може да насърчи амбициите за бизнеса ѝ в чужбина и може да ѝ помогне да изгради доверие у партньорите и бъдещите си инвеститори.

“Но през 2018 г. растежът ще е труден”, коментира Доши. “Когато пазарният дял достигне точката на насищане в Индия и пазарът продължи да се свива в Китай, това може да доведе до по-бавен растеж за нейния бизнес със смартфони, докато тя тепърва прави експанзия в други страни”.

Разместванията на позициите на индийския пазар през четвъртото тримесечие идва на фона на 12% ръст на продажбите на смартфони според Counterpoint.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още