IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове може да продължи до края на годината

Кризата с доставките подчертава значението на чиповете за глобалната икономика, изтъкват от японския концерн Renesas

13:53 | 12.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Главният изпълнителен директор на японския производител на полупроводници Renesas Electronics Corp. Хидетоши Шибата предупреди, че глобалният недостиг на автомобилни чипове може да се задържи и през втората половина на годината. Той се присъединява към други лидери в бранша, които се стремят да увеличат производството, за да отговорят на нарастващото търсене на техните продукти, пише Bloomberg. 

През последните седмици индустриални гиганти като Continental AG и Innolux Corp. предупредиха за по-продължителни от първоначално очакваното дефицити на полупроводници заради нарасналото търсене от страна на автомобилните компании и производителите на потребителска електроника.

Заводите на Renesas работят на пълен капацитет, като компанията се опитва да отговори на търсенето. Не е възможно обаче да се каже кога пазарът може да бъде балансиран отново, заяви Шибата пред Bloomberg News.

"Доставките ще останат затегнати през първата половина на годината", посочи ръководителят на Renesas, добавяйки: „И имайки предвид настоящата ситуация, недостигът ще се задържи и през второто полугодие".

Автомобилните производители бяха първите компании, засегнати от недостига, отчасти заради лошото планиране на запасите, като се очаква представителите на индустрията да отпишат приходи от продажби през тази година в размер на 61 млрд. долара.

Някои анализатори твърдят, че недостигът може да бъде преодолян през следващите няколко месеца. Съществуват и опасения, че ограниченото предлагане в определени сегменти - като например при „зрелите“ полупроводници, където е необходимо време за изграждане на капацитет - може в крайна сметка да ограничи доставките за по-широката потребителска електроника и да повиши цените, ако проблемът остане.

чипове чипове

Renesas, която се конкурира с NXP Semiconductors NV и Infineon Technologies AG при доставките за автомобилните производители, е основен барометър за сектора. Половината от приходите ѝ идват от производството на автомобилни чипове, като нейни клиенти са Toyota Motor Corp., Ford Motor Co. и Nissan Motor Co. Също така Renesas аутсорсва част от производството на по-усъвършенствани чипове към TSMC, най-големия подизпълнител в производството на полупроводници в света.

По думите на Шибата фабриките на Renesas на остров Кюшу и в град Нака на север от Токио работят на пълни обороти. В същото време за всеки 40-нанометров микроконтролер компанията поръчва по шест такива от TSMC.

И двата завода произвеждат чипове, използвани в автомобилната индустрия.

Фабриката в Кюшу произвежда микроконтролери от среден до нисък клас, докато съоръжението в Нака изгражда 40-нанометрови микроконтролери и и 90-нанометрови аналогови чипове за автомобилни приложения.

чипове чипове

Все още не е ясно дали Renesas ще успее да извлече голяма полза от кризата с доставките, но проблемът подчертава важността на малките устройства за глобалната икономика, изтъква Шибата. Това признание е отдавна закъсняло, добавя той.

„Автомобилите все повече се превръщат в електронни устройства и това нарушава традиционните модели на веригите на доставка“, коментира още шефът на Renesas. „Сега, когато всички са забелязали това, може би ще успеем да проведем конструктивен разговор по този въпрос", добавя Шибата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още