IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуждата на Европа за засилено и контролирано рециклиране на отпадъци нараства

Според ООН през 2021 г. всеки човек на планетата ще произведе средно 7,6 кг електронни отпадъци

16:32 | 29.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Нуждата на Европа за засилено и контролирано рециклиране на отпадъци нараства

Няколко въпроса, на които да си отговорите: гледате ли все още филми на видео касети? Най-вероятно не. Купувате ли най-новия мобилен телефон винаги, когато се появи на пазара? Ако сте като почти 50% от използващите iPhone, отговорът най-вероятно е „да“. Колко компютъра сте използвали през живота си? Може би доста. Сменяли ли сте наскоро някои от обемните домакински уреди? Може би, защото изследванията посочват, че такива се купуват много повече от когато и да било.

Така че истинският въпрос е: къде отиват всички тези нефункциониращи, остарели и неизползвани устройства.

Електронните отпадъци са продукти, които съдържат електронни компоненти и са достигнали края на своя жизнен цикъл. Много потребители не знаят, че електрониката всъщност съдържа токсични субстанции, затова и с нея трябва да се борави внимателно, когато вече не е желана или необходима. Ако един продукт вече не е актуален, той може да бъде дарен на някой, който все още би намерил някаква стойност в него. Много търговци на дребно също предлагат програми за обмен или стимули за хора, които искат да модернизират електрониката, които стимули изискват предаването на по-стар модел. Ако обаче един продукт е напълно неизползваем, той не трябва да бъде просто изхвърлен на боклука, а да бъде оставен на специализирано място или доставчик, който се занимава с рециклирането или правилно съхранение и изхвърляне на подобни отпадъци, тъй като неправомерното изхвърляне може да доведе до замърсявания на околната среда или да навреди на хора и животни.

Според ООН през 2021 г. всеки човек на планетата ще произведе средно 7,6 кг електронни отпадъци, което означава, че в световен мащаб ще бъдат генерирани огромните 57,4 милиона тона. Само 17,4% от тези електронни отпадъци, съдържащи смес от вредни вещества и ценни материали, ще бъдат записани като правилно събрани, третирани и рециклирани. Предприемат се много инициативи за справяне с този нарастващ проблем, но нито една от тях не може да бъде напълно ефективна без активната роля и правилното обучение на потребителите.

Е-отпадъците съдържат ценни материали, но и опасни токсини, които правят ефективното оползотворяване на материали и безопасното рециклиране на електронните отпадъци изключително важни от икономическа гледна точка, както и за околната среда и човешкото здраве. Несъответствието в количеството на произведените електронни отпадъци и количеството електронни отпадъци, които се рециклират правилно, отразява спешната необходимост на всички заинтересовани страни, включително младежта, да се справят с този проблем.

Рискове за околната среда

Е-отпадъците могат да бъдат токсични, не са биоразградими и се натрупват в околната среда, в почвата, въздуха, водата и живите същества. Например изгарянето на открито и киселинните бани, използвани за възстановяване на ценни материали от електронни компоненти, освобождават токсични материали, които изтичат в околната среда. Тези практики могат също да изложат работниците на високи нива на замърсяване с олово, живак, арсен, и др., което може да доведе до необратими последици за здравето, включително рак, спонтанни аборти, неврологични увреждания и намален коефициент на интелигентност.

сдсдсдсдс сдсдсдсдс

Важно е да се обърне внимание и на ефектите, които електронните устройства имат върху климата и негативните промени в него. Всяко произведено някога устройство има въглероден отпечатък и допринася за създаденото от човека глобално затопляне. Произвoдството на един един тон лаптопи потенциално отделя 10 тона въглероден диоксид. Това прави процесите и суровините с по-ниски въглеродни емисии на производствения етап (като използване на рециклирани суровини) и жизнения цикъл на продукта ключови фактори за цялостното въздействие върху околната среда.

Липса на рециклиране

Процентът на рециклиране в глобален мащаб е нисък. Според проучване на английския гигант в управление на отпадъци и waste removal услуги Junk Bunk Ltd  във Великобритания има сериозен ръст с над 15 % в нерегламентираното изхвърляне на опасни отпадъци за последните дванадесет месеца. Дори в ЕС, който е водещ по рециклиране на е-отпадъци, само 35% от тях са официално докладвани като правилно събрани и рециклирани. В световен мащаб този процент е 20%; останалите 80% са недокументирани, като голяма част завършват заровени под земята в продължение на векове като сметище. Е-отпадъците не са биоразградими. Липсата на рециклиране тежи сериозно върху световната електронна индустрия и тъй като устройствата стават все по-многобройни, по-малки и по-сложни, проблемът ескалира. Понастоящем рециклирането на някои видове електронни отпадъци и възстановяването на материали и метали е скъп процес. Останалата маса от електронни отпадъци – главно пластмаси, с метали и химикали – представлява по-неразрешим проблем.

сдсдсдсдсдс сдсдсдсдсдс

Рециклирането на електронни отпадъци не само помага за пестенето на енергия, но също така повторното използване на природни ресурси като мед, сребро и алуминий. Много от металите, използвани в нашите джаджи, са редкоземни метали, които са в ограничено количество. Когато се рециклират, те могат да бъдат използвани повторно, вместо да се налага да се копаят за нови доставки.

Добрата новина е, че е лесно да се рециклира електроника. Повишеното рециклиране може да помогне както на околната среда, така и да създаде зелени работни места в бъдеще. Комбинация, която би била печеливша за всички страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още