IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pepper – роботът, който вече учи и български

След като завладя Азия и част от Европа, хуманодиният робот на Softbank вече „е наеман“ и от български компании

12:47 | 18.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Когато преди три години японският производител Softbank пусна в продажба своите хуманоидни роботи Pepper, първата партида от 1000 големи робота бе продадена светкавично в Япония. Pepper, който е разработен в сътрудничество с компанията Aldebaran Robotics, умее да говори, да поддържа разговор, да разбира човешките емоции и да реагира на настроението на събеседника, а също и да изпълнява прости поръчки, да помага в дома и да прави компания на самотни хора.

Оттогава Pepper стана любимец не само на домакинствата в Япония. Започна да се прилага постепенно от сектора на услугите, а след това навлезе и в редица други браншове. 

Тайван стана един от първите пазари извън Япония, където бе пуснат Pepper, след като 100 отдадени под наем робота започнаха да бъдат използвани в банки и магазини на Carrefour.  Банковите звена на First Financial Holding и Taishin Financial Holding, застрахователният клон на Cathay Financial Holding, както и телекомуникационният оператор Asia Pacific Telecom започнаха да използват Pepper за предоставяне на основни услуги на клиентите. 

След като пожъна сериозен успех в Азия, дружелюбният японски робот започна да покорява и Европа. Carrefour нае седем робота Pepper на позицията консултант. Те ще помагат на клиентите на веригата при избора на продукти.

Но сега Pepper е и в България – на две места в София, както и във Варна, а скоро и другаде, след като започна да представя продуктите на Банка ДСК в офиси на институцията. Решението е първо по рода си за банкова институция за целия Балкански полуостров.

Роботът функционира благодарение на софтуер, разработен от българската компания „Мусала Софт“. Висок е едва 1,2 метра, но в роботизираното тяло е скрита много прецизна електроника. На първо място това са най-новите сензори за разпознаване на лица. Главната камера на робота постоянно улавя изражението на събеседника.

Pepper тежи 28 килограма, но няма опасност да ви настъпи, тъй като се движи с помощта на ролери. Няма опасност и от сериозни поражения при евентуален сблъсък, защото максималната му скорост е 3 километра в час. В България роботът говори само на английски, но в момента усилено изучава и български, като изказва правилно редица фрази, макар и с акцент.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още