IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung увеличава печалбата си с над една четвърт

Анализаторите обаче очакваха още по-добри резултати, а концернът остава предпазлив за бъдещето

09:53 | 28.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Корейският концерн за електроника Samsung Electronics Co. е спечелил значително повече през последното тримесечие на 2020 г., отколкото година по-рано, благодарение на стабилния си бизнес с чипове и нарастващото търсене на дисплеи, предаде dpa.

Южнокорейската компания обяви в четвъртък, че печалбата ѝ се е увеличила с 26,4% до 6,6 трилиона вона (4,9 милиарда евро) през месеците от октомври до декември. Приходите от продажби са се повишили с 2,8% до 61,55 трилиона вона (45,7 милиарда евро). Въпреки добрите данни книжата се обезцениха с около 2% в рамките на сесията, защото анализаторите очакваха още по-добри резултати.

През миналата година Samsung се възползва основно от увеличаването на интернет трафика в резултат на пандемията. В резултат на това търсенето на чипове памет за сървъри и персонални компютри се увеличи значително. Samsung е лидер на пазара на чипове с памет, смартфони и телевизори.

Компанията очаква търсенето на чиповете ѝ да остане стабилно, както и по-високи продажби в бизнеса със смартфони през текущото тримесечие. Samsung обаче предупреди, че поради валутни ефекти и по-високите разходи, свързани с производството на чипове, печалбата може да бъде по-слаба.

Samsung, най-големият производител на чипове за памет и дисплеи, бе предпазлив в прогнозите си, за разлика от много технологични компании, които спечелиха от блокадите заради коронавируса. Само часове по-рано Apple Inc. и Facebook Inc. отчетоха финансови резултати, които лесно надминаха прогнозите. 

Като цяло Samsung очаква глобалното търсене да се възстанови през 2021 г. Въпреки това все още има несигурност поради пандемията, поясняват от концерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още