IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX на Мъск сваля драстично цените за полетите със Starship

Предприемачът е убеден, че до края на годината корабът му ще достигне орбита

08:37 | 11.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск заяви, че огромната ракета на неговата космическа компания скоро ще може да достига орбити на значително по-ниски цени.

Starship трябва да може да достига орбити за по-малко от 10 млн. долара на полет в рамките на две-три години, каза Мъск по време на презентация в четвъртък в южната част на Тексас, от където компанията планира да изстреля космическия кораб.

Starship е най-голямата и най-мощната ракета, която SpaceX е построила до момента. Мъск заяви, че презентацията в четвъртък е била първата актуализация на компанията за ракетата от почти две години насам, пише The Wall Street Journal.

SpaceX е частна компания и не разкрива финансова информация, като например приходи или разходи. Мъск заяви, че неговата оценка на разходите покрива всички разходи на компанията до изстрелването. Като се изключат фиксираните разходи, цената може да бъде още по-ниска, каза той. Колкото повече изстрелвания на Starship, толкова по-ниска ще бъде „напълно отчетената цена на полет", каза той.

По време на събитието в Тексас, на чийто драматичен фон се извисяваше космическият кораб с височина 120 метра, който Мъск предвижда един ден да превозва хора до Марс, най-богатият човек в света заяви, че е „силно уверен", че Starship ще достигне орбита тази година.

„Смятаме, че ще имаме регулаторно одобрение и готовност приблизително по едно и също време", каза Мъск. „В общи линии, няколко месеца и за двете“.

Мъск не успя да постигне целите, които очерта при последното си официално представяне през 2019 г. Тогава той каза, че Starship ще извърши първия си орбитален тестов полет до няколко месеца и ще превозва хора на мисия до една година. Но няколко тестови изстрелвания за събиране на данни, без никой на борда, завършиха в пламъци и едва през май миналата година Starship успя да излети и да се установи в близост до стартовата площадка без инцидент, на височина от 6 мили (9,6 км).

SpaceX вече заяви, че ще използва Starship за най-амбициозните си мисии, включително потенциално пътуване до Марс. Според анализаторите превозното средство е предназначено за пълно и бързо повторно използване и представлява важна част от бизнеса на компанията, тъй като потенциално може да изведе в орбита стотици сателити едновременно, включително тези, които съставляват собствения нарастващ флот от широколентови сателити на SpaceX.

„Трябва да постигнем това - това все още не е направено", каза Мъск на въпрос за това дали Starship може да постигне целите за многократна употреба. „Но успехът е един от възможните резултати“.

Компанията продължавала да прави подобрения по Starship, за да поддържа бъдещи мисии. Втората версия на двигателя на космическия кораб, наречена Raptor, струва около два пъти по-малко от предишната версия, въпреки че по-новото издание е по-мощно, каза Мъск.

По време на презентацията си Мъск описа цивилизацията като „крехка в наши дни" и изложи аргументите си за достигане на Марс, за да се построи самоподдържащ се град.

По време на събитие, организирано от WSJ през декември, Мъск заяви, че проектът Starship се оказва много труден. Малко преди това той заяви в Twitter, че не е изключено SpaceX да фалира, ако тежката рецесия затрудни достъпа до капитал, докато компанията губи милиарди за Starship и сателитната си интернет услуга.

Федералната авиационна администрация, която регулира изстрелването на космически кораби, проверява как плановете на SpaceX за Starship биха могли да повлияят на обществената безопасност, околната среда в близост до съоръжението Starbase и други фактори.

Ракетната система Starship се състои от два апарата. Ускорителят Super Heavy, висок 230 фута (70 метра) и захранван с течен метан и течен кислород, ще изведе в орбита космическия кораб Starship, който ще бъде върху него. Starship, висок 48 метра, е предназначен да превозва до 100 души или да изпълнява товарни мисии.

Space Exploration Technologies Corp., официалното име на SpaceX, заяви, че е проектирала космическия кораб Starship да превозва повече от 100 тона до дестинации като Луната. Това би било повече от два пъти над количеството, което ракетата Saturn V, използвана от Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство за мисии на астронавти до Луната, е в състояние да достави до лунната повърхност.

През април миналата година НАСА възложи на SpaceX договор на стойност 2,9 млрд. долара за използване на Starship за доставка на астронавти до лунната повърхност от Gateway - аванпост на агенцията, който ще обикаля около Луната, или от космическия кораб Orion на НАСА. Сред, които SpaceX изпревари, за да спечели престижната поръчка, включваха екип, ръководен от Blue Origin LLC на Джеф Безос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
На мен за Русия не ми пука, колкото на теб. Повече ме радва, че краят на мобилните оператори, които само лъжат хората, се задава и то съвсем скоро. Има слухове, че тази или другата година Мъск ще пусне и телефон с сателитен интернет от StarLink. Да го мислят А1, Теленор и Виваком.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
0pk
преди 2 години
Заглавието го пишете в сегашно време, обяснението на Мъски е за до 2-3, години, което впредвид галопиращата инфлация няма да се случи, но това не пречи на копърките да се радват :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Е как къде е, Рогозчо ще удари една водка, пък ще прокълне завалено Илон със стиснат юмрук в закана...Ну Илон, ну погоди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 2 години
Батута променя играта, де е отговора на Роскосмос ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още