IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещият първи турист до Луната стартира социален експеримент за 9 млн. долара

Юсаку Маедзава цели да постави във фикуса на общественото внимание идеята за универсален базов доход

20:14 | 08.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският моден магнат Юсаку Маедзава ще раздаде 9 млн. долара на своите последователи в Twitter като част от „социален експеримент“, за да разбере дали парите ще ги направят по-щастливи, съобщава Ройтерс. 

Маедзава ще предостави по 1 млн. йени (9 хил. долара) на 1000 свои последователи, избрани произволно от онези потребители на социалната платформа, които са отговорили на неговия туит на 1 януари, като въздействието от получените пари ще бъде внимателно проследено чрез проучвания.

„Това е сериозен социален експеримент“ заяви Маедзава в YouTube, добавяйки, че се надява да привлече интереса на учени и икономисти.

Маедзава, който вероятно ще се превърне в първия турист в космоса, който ще лети около Луната с кораба на SpaceX, е известен с големите си разходи за автомобили, изкуство и спорт, като в същото време обмисля идея за свят без пари.

Японецът свърза безвъзмездното раздаване на пари с идеята за основен доход или теорията за осигуряване на периодично плащане без нищо в замяна за всички граждани. Подобни идеи вече се приеха добре от някои политически кръгове и са подкрепени от кандидата за президент на демократите в САЩ Андрю Йън.

„Базово“ означава редовна минимална сума, която да предлага чувство на сигурност. Това, което Маедзава предлага, е напълно реалистично“, посочва Тошихиро Нагахама, старши икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

Маедзава сподели от своя страна, че имайки се предвид с колко „пари и свободно време“ разполага за извършване на плащанията, той чувства необходимостта да опита да разпали дебата относно темата в Япония.

Идеята за универсален основен доход спечели широка подкрепа заради страха от технологичния напредък, изкуствения интелект, който има потенциала да премахне много работни места, като за момента тези опасения са по-слабо засегнати в островната страна.

Това е второто и по-голямото раздаване на пари от магната, който през ноември си осигури 900 млн. долара след продажбата на своя онлайн бизнес Zozo Inc на SoftBank Group Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
100% ще лети, все пак не ползва услуги на роскосмос :) а си е платил на доказан превозвач!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
тоя ше лети около Луната , ама в някой друг живот ... ама си е платил предварително , значи работата е сигурна ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още