IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

150 прасета се отглеждат в частен двор в Добричко без мерки за биосигурност

Междувременно собственици на малки свинеферми от Монтана и околностите на града протестират и отказват да ликвидират животните си

15:27 | 05.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В частен двор, близо до авиобазата в Добрич, без никакви мерки за биосигурност се отглеждат 150 прасета, които бързо трябва да бъдат ликвидирани, съобщиха от пресцентъра на областната управа за започналите от днес проверки в региона на т.нар. „задни дворове“ заради опасността от заразата Африканска чума по свинете. В обхода на един от екипите на Областната дирекция по безопасност на храните се е включил и областният управител Красимир Кирилов.

Проверяващите са установили в стопанството край военното летище, че животните безпрепятствено влизат и излизат от близката нива с царевица. От Областната дирекция по безопасност на храните многократно са съставяли актове на стопанина, на когото сега е дадено и предписание в срок до 48 часа да ликвидира животните, посочват от областната управа.

Екипите са проверили и задни дворове в добричкия квартал "Рилци", но там собствениците на домашни прасета са спазили гратисния срок за ликвидирането им и са прибрали месото. Обходът на екипите от ветеринари заедно с полицейски служители ще продължи и в следващите дни в целия регион. 

В Добричка област е обявено бедствено положение до 2 септември, припомня БТА. В региона са регистрирани 1046 домашни свине, според последните обобщени данни от областната дирекция "Земеделие". Досега е констатиран един случай на Африканска чума - при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак. В същия район тези дни още едно диво прасе е убито при пътна злополука. Резултат от изпратената от животното проба в референтна лаборатория се очаква на 7 август, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. 

Междувременно частни стопани и собственици на малки свинеферми от Монтана и околностите на града протестираха днес пред областната управа в Монтана. Те изразиха несъгласие с мерките за недопускане разпространението на африканска чума по свинете и поискаха удължаване на срока за клане на домашните прасета до 31 декември тази година.

Недоволните заплашиха с блокади на пътища и яростна съпротива, ако някой се опита да влезе насила в дворовете им, за да умъртвява прасета. Те посочиха, че тези прасета са прехраната на децата им за годината и няма да ги заколят, освен, ако не се докаже, че са заразени. Стопаните заявиха, че не искат да губят пари, заради фермата в село Ерден, в чиято 20-километрова зона попадат. Те поискаха обезщетение по пазарни цени, ако се стигне до плащане, за да се умъртвяват прасета. 

Областният управител Росен Белчев слезе при протестиращите и разговаря с тях. Той коментира, че е по-добре заклано сега прасе, отколкото заразено и принудително ефтаназирано след седмица или месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още