IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

54% от българите искат повече влияние на ЕС на Балканите

Посещението на Румен Радев в Русия е по-успешно от това на Бойко Борисов, показва тримесечното проучване на "Алфа Рисърч"

19:58 | 03.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%).

Това показват резултатите и коментарите на социолозите от "Алфа Рисърч" на регулярното тримесечно проучване на агенцията. Изследването е национално представително и е реализирано в периода 17 – 25 юни 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице, сред извадка от 1017 души.

Малко повече от половината участници в проучването (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%).

Електоралните нагласи на българите показват, че своеоеобразното символно състезание между премиер и президент, поне за момента, е в полза на последния. 43% от българите са убедени, че Румен Радев е бил успешен и е постигнал позитивни резултати при посещението си в Русия, докато за Бойко Борисов така смятат едва 26%, въпреки че нито един от двамата висши държавници не успя да посочи конкретни резултати от визитата си при Владимир Путин.

Политически рейтинг

Президентът продължава да е политикът с най-висок рейтинг в държавата (54%), но в сравнение с март губи 5 процентни пункта. Отливът на подкрепа не се отразява на негативните мнения, които се запазват около 10 на сто, но се увеличава делът на колебаещите се в преценката за неговата дейност.

Сред партийните лидери Бойко Борисов запазва най-високо доверие (37,2%, ръст от 1,6%), следван от Красимир Каракачанов (25,2%) и Корнелия Нинова (23,3%).

В същото време както най-рейтинговият министър на "Обединени патриоти", така и лидерът на БСП губят популярност в сравнение с март. Традиционно ниският рейтинг на Волен Сидеров спада с още 2%.

Единственият от националистите, който бележи ръст – и като министър, и като партиен лидер, е Валери Симеонов (16,4% – ръст от 5 на сто).

Сумарно обаче, разногласията вътре между националистите, включително и с големия коалиционен партньор водят до отстъпление в електоралните им позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Т.е. статийката -напълно поръчкова и залъгалковска, да може м/у другото, мигрантите, лека-полека, да ни наводнят, доде си мислим, колко % били искали еврогейско влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
"Посещението на Румен Радев в Русия е по-успешно от това на Бойко Борисов, показва тримесечното проучване на "Алфа Рисърч"" хмм ... интересно как респондентите на запитването са определили , че посещението на президента е по-успешно от това на Баце . като за успешността се съди по публичното отразяване в медиите :))) . кой с кой и колко се е ръкувал и так далее ... :))) ... пък после , след години даже , излизат поразиите които са направили с разни договорки под масата и двамата . те първа чакаме какво ще излезе с турция - Баце нали е пръв приятел там , с хамериканците дето отскача често Цв.Цв. , на президента нали решетников и патриарха му нареждат какво да говори и подписва :))) ... смех . политици ти казвам . абсолютни интересчии .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
А пък поне 85% от българите искат по-малко хомосексуализъм и джендърство в парковете, магазините, училищата, детските градини, парадите и в законодателството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Shadow1
преди 5 години
Де да можеше да поемат изцяло контрол върху България може и да не ни управляват по-добре ама честно казано колко по-лошо пък може да стане и без това е занимарено тотално управлението във важните сектори на закона, като малкия и среден бизнес, онлайн интеграцията на държавните структури и мобилността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още