Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ангелкова: Безплатните чадъри и шезлонги няма как да са за всеки плаж

Обсъжда се възможността след 15 юни да се възстановяват полети, очаква се и ЕК да излезе с пакет с препоръки за сектора

Ангелкова: Безплатните чадъри и шезлонги няма как да са за всеки плаж

Снимка: Pixabay

Някои концесионери и наематели на плажове по Черноморието вече са платили таксите си изцяло и ще бъде трудно всичко да бъде безплатно с оглед да бъдат осигурени и новите санитаро-хигиенни изисквания и безопасността. Предложено е да се приложи индивидуален подход към всеки плаж. Това каза по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова по отношение на обсъжданата възможност за безплатните чадъри и шезлонги по плажовете.

„Смятам, че трябва да има алтернатива между възможността за безплатни чадъри и шезлонги и по-ниски цени на тези принадлежности според индивидуалните особености на плажа“, коментира министърът. 

Още по темата

Концесионерите искат индивидуален подход за всеки един плаж, каза тя и изрази очаквания чрез диалог да бъде намерен баланс в исканията. 

Летният сезон ще стартира с много неизвестни, в момента разчитаме на оптимистично-реалистична прогноза да имаме летен сезон от 1 юли. Днес или в понеделник се очаква да бъдат готови конкретните изисквания към туристическия бранш, посочи още министърът на туризма.

Много важно е да знаем кога другите държави ще отворят границите си за туристически пътувания. В момента се обсъжда възможността след 15 юни да се възстановяват полети, авиокомпаниите са подготвени с графици, но здравните изисквания са основен фактор за решение. Очакваме следващата седмица ЕК да излезе с пакет с препоръки по отношение сектор „Туризъм“, допълни министър Ангелкова.

Относно ваучерите за почивка към момента няма яснота, стана ясно от думите на Ангелкова. Работи се по различни варианти по конкретните условия, за да няма съмнения, че „за едни може, за други не“.

С отпадане на извънредното положение на 13 май ще може да се реализират пътувания с цел туризъм. Ще започне поетапното отваряне на хотели и къщи за гости, изготвени са конкретни указания за това, потвърди министърът. Бройката туристи трябва да е такава, че да се спазват изискванията.

Още по темата

Това ще стане възможно след отпадане на въведеното преди два месеца извънредно положение. Надеждата е, че мярката ще спаси летния сезон. „С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията”, заяви вчера министър Ангелкова.

В същото време концесионери на плажни ивици не приемат варианта - опрощаване на цяла или частична сума от платените такси, за да предоставят безплатно плажни принадлежности.

Въпреки разхлабването на мерките в туризма браншът по Южното Черноморие не е оптимист за летния сезон. Голяма част от хотелиерите са категорични, че няма да отворят, а други все още обмислят възможността да работят, изчаквайки промяна в обстановката.

Ангелкова ще предложи да бъде удължен срокът за подновяване на категоризацията с една година, за да бъде облекчена работата на местата за настаняване.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 1 година
Повечето мерки, на де са и всички са на приказки. Няма смисъл от почти всичко. Вирусът ще си каже думата накрая. Отделно е липсата на средства в масовите туристи.
0
 
1
 
2
SSS55 до: ford_perfekt
преди 1 година
Няма профилна снимка
И аз няма да отида на Сл.бряг! Но ще отида в къща за гости където да сме сами ние с компанията! Има много хубави супер хостове в Airbnb, на много добра цена/качество/изживяване! Приятна ваканция!!!
1
 
6
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма да ви стъпим!

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 юли