IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банско очаква ръст на туризма от 10-15% през новия зимен сезон

За да привлича повече туристи, курортът трябва да развива инфраструктурата си, каза кметът на града

17:18 | 20.09.17 г. 7
Банско очаква ръст на туризма от 10-15% през новия зимен сезон

Ръст на туризма от поне 10-15% през новия зимен сезон в Банско очаква кметът на курортния град Георги Икономов. Това каза той по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Банско вече е курорт от световна величина и затова свидетелстват и организираните международни състезания в различни дисциплини всяка година.

Недостатъчната ски инфраструктура е основният недостатък на Банско като ски курорт, каза Икономов. В сравнение с курорти като тези в Австрия и Швейцария например, които имат по 500-600 км писти, ние имаме едва 70 км, което е много малко, посочи кметът.

По думите на Икономов дебатите и протестите против построяването на нов лифт в Банско са влезли в един порочен кръг, като се подновяват преди началото на зимния сезон, а лятото стихват, докато броят на туристите и респективно огромните опашки до старите съоръжения продължават да растат.

Според него новият Общ устройствен план (ОУП) на Банско е изключително рестриктивен, като строителството е позволено само в рамките на застроените до момента територии, като се толерира изграждането на сгради от обществено значение.

Причините Банско да заеме седмо място в класацията на Daliy Mail на 15-те най-добри ски курорта в света се крият в добрата храна, добрите цени, красивата природа, духът, който носим като курорт, коментира той. Според британското издание също така бързо се достига до планината и имаме достатъчно съоръжения.

„Имаме потенциал да се предвижим много по-напред в подобни проучвания, но за това това трябва да се изградят нови съоръжения, нов кабинков лифт, иначе ще забуксуваме, докато нашите съседи се развиват стремително“, посочи кметът на курортния град.

Още гледайте във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 6 години
КАкви 10-15% ръст?! Тая цифра я виждам всяка година в тия статии. Аз от преди 10 години като съм ходил то се чака за лифта 15-20 мин., а ако няма сняг оръдията пръскат пясък дето може да си счупиш колената. За заведенията да има и качествени и ужасни такива. Какви тъ-пот-ии пишете пак?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
pantaleev
преди 6 години
Аз ходя там заради Пирин и то основно лятото. И като цяло аз съм много доволен. 35 лв е нощувката в едностаен апартамент. Имаш си кухня .. готвиш си. Центъра е хубаво направен ... парк има хубав за децата ... сладолед(gelato от истински Италиянец) има много хубав .. супер е там. Само че Банско от мен почти нищо не печели. За това и се изненадвам от това как се оптиват да правят бизнес. Сигурно само надницата на тази която отговаря за апартаментите е 20 лв на ден. А и още малко реклама. Рибарника до Добринище има страхотна пъстърва :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 11
Матю Стокс
преди 6 години
До pantaleev, преди 16 часаМалките криви улички са чарът на Банско. Храната е перфектна, ако намериш подходящия ресторант.Вие, ако сте от "зелените" протестъри, си носете скара, купете си три пърленки за лев и си ги притопляйте сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Ръст, ръст, колко да е ръст? Преди няколко дни четох, че се сключват сделки и на 250 евро за кв м жилищна площ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
pantaleev
преди 6 години
Какъв е този бизнес модел ... така си и остава пълна мистерия за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
pantaleev
преди 6 години
Аз бях писал и на други статии. Факти:1. Лятото 1-ви Август единствения апартамент беше зает от нас в цялата сграда. 2. Лятото Септември 7-ми. 2 апартамент-а заети в цялата сграда.Според жената отговаряща за това... преди Август 1-ви било много студено. Иначе имало доста хора от Джаз фестивала(Авг 5-6) до Септ 1.Факт. За цяло лято един месец да кажем че е имало горе долу хора.3. Обслужването по заведенията е под всякаква критика. Храна - най-евтината от магазина ... сложена със звучни имена и невероятни цени в менюто. Заведенията съответно стоят празни(явно хората почват да си научават уроците). Пример - пърленка от магазина (продават ги в торбички по 3 за 1 лв) , ни се продава за 3 лв притоплена на скарата. Супи(3-4 лв) никога няма ... за да можеш да си поръчаш ядене за 10+ лв.4. С тези малки улички не мога да си представя какво ще е зимата ако се напълни дори и на половина Банско. Ние сега лятото като сме 1000-2000 туриста и главните улиците са пълни с паркирали коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още