Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ББР ще се отчита пред парламента на всеки шест месеца

Депутатите от икономическата комисия очакват през април да научат какво е съотношението на финансиране на инфраструктурни проекти и МСП

ББР ще се отчита пред парламента на всеки шест месеца

Снимка: Българска банка за развитие

Имаме претенции към работата на Българската банка за развитие, която недостатъчно стимулира българската икономика. Ще искаме на всеки шест месеца отчет кой е взел кредити и какво е съотношението на финансиране на инфраструктурни проекти и заеми за малки и средни предприятия.

Това каза Румен Гечев от БСП при представянето на новото ръководство на ББР пред депутатите от парламентарната икономическа комисия.

Още по темата

Той е категоричен, че „парите на ББР не трябва да се дават само за строителството на магистрали, които се нагъват след шест месеца“.

Гечев напомни, че банката беше създадена за малкия и средния бизнес и поиска проектите, които ще се финансират да са свързани с иновациите, за да осигуряват конкурентоспособност на българската икономика.

„Не гладаме с добро око на рефинансиране на търговски банки и ББР да е последен пристан за някоя банка“, коментира той.

Съпартиецът му Жельо Бойчев го подкрепи и добави, че парламентарната група на БСП няма да остане доволна, ако види концентрация на кредитите и предупреди, че ще се следи процедурата по отпускане на заеми.

Новият главен изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев се съгласи, че трябва да се внимава  при кредитирането, но напомни, че в досегашната си дейност ББР е отпуснала близо 400 заеми за микрофирми, а над 4 хиляди компании са подпомогнати от Националния гаранционен фонд, който е дъщерна структура в групата на банката.

Той обеща да се гледа под лупа всеки кредит, дали има съответните обезпечения и парични потоци, „независимо дали е за 1 млн. лева или до 25% от капитала на ББР“.

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев прогнозира, че трудно ще се намери баланс между кредитирането на МСП и инфраструктурните проекти, след като ББР не разполага с развита клонова мрежа.

„Разчитаме на вашата експертиза", обърна се Кънев към ръководството на ББР, допълчвайки, че се надява то да не рефинансира други банки и да се превърне в банка-болница“.

При представянето на ръководството на ББР главният икономист на банката Илия Лингорски заяви, че Българската банка за развитие е с нова мисия.

„Десет години след учредяването си тя ще има нова роля на пазара – да поддържа стратегическите цели, свързани с икономическия растеж.

Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и другите членове от борда на ББР Румен Митров, Николай Димитров и Илия Кирчев, вече имат визия каква ще е ролята на кредитната институция в икономическия живот на страната.

От ББР уточниха, че във връзка с ангажиментите по Програмата за енергийна ефективност банката се разплаща само по договори, сключени през 2015 година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асоциацията на банките предупреди за седем вида финансови измами в интернет