IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се влоши през декември

Мениджърите от промишлеността са с резервирани очаквания за развитието на предприятията през следващите шест месеца

12:59 | 29.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През декември общият показател на бизнес климата в България се понижава с 1,6 пункта спрямо ноември, показват данните за стопанската конюнктура на Националния статистически институт (НСИ).

По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в промишлеността, строителството и сектора на услугите, докато в търговията на дребно запазва приблизително равнището си от ноември.

                      Бизнес климат – общо

Източник: НСИ

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 1,9 пункта, което се дължи на по-резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

                      Бизнес климат в промишлеността

Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса в сектора, като през декември вторият фактор бележи нов дългосрочен максимум (31,4%) от 2003 г. насам.

     Затруднения в производствената дейност на предприятията (относителен дял от предприятията)

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството“ пада с 3,5 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

      Бизнес климат в строителството

Според тях получените нови поръчки през последния месец намаляват, а прогнозите им за дейността през следващите три месеца са песимистични.

Основните фактори, които затрудняват предприятията, продължават да са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като анкетата отчита отслабване на негативното влияние на първите два фактора.

По-голяма част от мениджърите обаче очакват запазване на равнището на продажните цени в строителството през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва приблизително нивото си от ноември, изчисляват в НСИ. 

                   Бизнес климат в търговията на дребно

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още