IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Пенков: Нелегалният износ на лекарства е за около 200 млн. лв. годишно

В схемите вероятно има и медицински лица, коментира зам.-министърът на здравеопазването

11:20 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването постоянно получава сигнали, че липсват лекарства – защото се изнасят по криминален начин от България в чужбина, тъй като там цените са по-високи, коментира по bTV зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Преди дни беше разкрита организирана престъпна група, която извършва икономически престъпления, свързани с износ на лекарства. Бяха иззети медикаменти за милиони левове. Скъпите лекарства, сред които такива за деца и онкоболни, са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа.

По думите на Пенков най-често обажданията са за лекарства като инсулин, за повишено кръвно налягане, за онкологични заболявания и други хронични болести. Тези лекарства би трябвало да са налични, тъй като са ясни нужните количества, така че се внасят дори с 10-15% повече. После обаче тези лекарства изчезвали, обясни той.

Пенков каза, че сивият сектор на този нелегален износ е за около 200  млн. лв. годишно. 

Зам.-министърът посочи, че в схемите вероятно има и медицински лица и обрисува няколко сценария.

Постъпваш в болница, пише ти се диагноза, изписва ти се лекарство, което е „интересно”, но то не се прилага, защото реално нямаш нужда от него, а после това лекарство се изнася, обясни Пенков.

Другата практика е свързана с аптеките – трябва, например, да си купиш лекарство за астма, но трябва да се доплати 25%. Затова ми препоръчват друго, без доплащане, а по-скъпото лекарство се изнася.

При някои проверки се оказва, че в складовете има лекарства, но те не се разпространяват в мрежата и в края на месеца се изнасят, защото няма нужда от тях.

Паралелният експорт на лекарства е законен, а акцията от последните дни показва кражба на медикаменти, които се изнасят, поясни вчера Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства. В законната търговия има проследяване на всяко ниво, дори от аптека към пациент, каза тя.

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров се очаква да дадат информация за предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още