Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: Даваме 1,3 млрд. лв. безвъзмездно за запазване на работните места у нас

Около 130 млн. лв. досега са платени безвъзмездно по мярката 60/40, отчете премиерът

Борисов: Даваме 1,3 млрд. лв. безвъзмездно за запазване на работните места у нас

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Около 130 млн. лв. досега са платени безвъзмездно по мярката 60/40 и е запазена заетост от 160 хил. души в близо 9 хил. предприятия. Това информира премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет във връзка с новия дизайн на мярката.

Подадените заявления вчера са за още 300 хил. работници, съобщи премиерът. Подпомогнати са различни фирми, като най-голямата е с 2700 работници.

Новата мярка ще действа до 30 септември и ще запази 300 хил. работни места, ще ни струва до 1 млрд. безвъзмездни пари, каза премиерът. На няколко пъти той подчерта, че не става дума за заеми, а за грантове.

Осигурени са евросубсидии, така че мярката да стане 80/20 в сектори като транспорт и туризъм. За нея ще бъдат отделени 40 млн. лв. 

Още по темата


Третата мярка, която въвежда днес социалното министерство - за наемане на безработни, отново с европари за 160 млн. лв. "И трета мярка въвеждаме, за наемане на безработни, 160 млн. лева, отново безвъзмездни. Тези са безвъзмездни мерки, това не са заеми. Всичко това ще струва около 1,3 млрд. лева.

Премиерът коментира и че в Гърция българите са дисциплинирани, както и новите изисквания за преминаване на границата.

"Гърция въвежда електронно заявление, всички чинно попълват, никой нищо не казва, като минат оттатък, плащат такси за магистралите, счита им се за най-нормалното нещо", каза Борисов.

Към момента КПП Кулата работи и в двете посоки, КПП Илинден е затворен на изход за туристи, на вход към България работи, Златоград не работи в двете посоки, информира вътрешният министър Младен Маринов.

"Ивайловград" и "Капитан Петко Войвода" работят и в двете посоки. По думите му в момента "Маказа" работи, но се очаква днес да бъде затворен.

Борисов предупреди да се наблюдава обстановката, защото "накрая ще кажат, че МВР е виновно". Маринов каза, че гражданите ще бъдат уведомявани чрез МВнР и ще бъде създадена организация.

По статията работиха: автор Веселина Йорданова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
айде пак кражби

Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР