Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: ЕС иска България да продаде "Булгартрансгаз"

В противен случай страната ще бъде изправена пред глоби в размер до 300 млн. евро, заяви премиерът пред репортери в Брюксел

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз са поискали от България да продаде държавния оператор на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз". В противен случай страната ще бъде изправена пред глоби в размер до 300 млн. евро, заяви премиерът Бойко Борисов пред репортери в Брюксел в сряда, цитиран от Ройтерс.

Борисов е посочил още, че подобна санкция е неприемлива за България.

Миналата година Европейската комисия обвини Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на "Булгартрансгаз", че нарушава антитръстовите закони на Евросъюза, като възпрепятства достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България.

Още по темата

"Когато дойде комисарят (по конкуренцията) Маргрете Вестагер и каже, че трябва да продадем "Булгартрансгаз", за нас това е тежък политически удар... Иначе следва наказателна процедура за до 300 млн. евро", казва Борисов в аудиофайл, разпространен от правителствената пресслужба.

Борисов е посочил още, че вицепремиерът Томислав Дончев се е срещнал с екипа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, за да се опита да разреши въпроса.

Говорителят на ЕК Рикардо Кардосо е заявил, че тече антитръстово разследване и засега няма решение.

"Както има честа практика при антитръстовите разследвания, комисарят Вестагер се е срещнала с българските власти, за да обсъдят разследването", е посочил той.

БЕХ и дъщерните му дружества "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" притежават или контролират газопреносната мрежа у нас, единственото газохранилище в страната и капацитета на основния газопровод за внос.

Към момента "Булгартрансгаз" транспортира газ единствено от руската компания "Газпром" за вътрешно потребление и за съседните Гърция, Македония и Турция.

България, която е почти изцяло зависима от доставките на газ от Русия, строи интерконекторни газови връзки с Гърция и Румъния, за да диверсифицира доставките, и има надежди да се превърне в регионален газов хъб, отбелязва агенцията.

В друг подобен случай "Газпром" е предложил отстъпки, за да избегне глоба, след като Комисията го обвини, че държи твърде високи цени за клиентите и блокира достъпа на конкуренти в Централна и Източна Европа.
 

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (70)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7    
0
 
7
 
70
преди 5 години
Няма профилна снимка
Ние наистина сме униКални gоведа!Избираме си някакви "управници",които ни крадат безпрепятствено и през цялото време "защитават" българските интереси,като каканижат хорово и поединично: "Брщксел каза",след което чинно бастисват държавата си,без да им пука.Но пък са случили на goведа,екстра качество!!!
1
 
9
 
69
преди 5 години
Като си се хванал на хорото на ЕС, ще го играеш! Виж какво представлява ЕС, имаме ли реални национално правителство и стратегия за развитие , грешка, УПАДЪК! http://***.dokumentalni.com/?p=991
1
 
14
 
68
преди 5 години
Няма профилна снимка
"Изнасяме ток за 8 стотинки, а българите плащат по 16-17 ст.""Има игра с цифрите, защото не е възможно за една година да натрупаш 2.5 милиарда лева дефицит, категоричен е бившият икономически министър"http://***.economic.bg/bg/news/4/Iznasyame-tok-za-8-stotinki-a-bulgarite-plastat-po-16-17-st.html:):):)l
2
 
10
 
67
Kosto до: Vesko94
преди 5 години
Правилният въпрос е "КОЙ пречи". От офертите ще се разбере, макар на всички да е ясно...
4
 
12
 
66
77
преди 5 години
До 57Гледай колко е интересно във ВИК сектора в щатите.Държавните дружества МАСОВО продават водата доста по ниско от частниците.http://investoracademy.blogspot.bg/2016/03/blog-post_57.html

Още от Икономика и политика
Как местните власти се справят с дигиталното управление?