IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов нареди военни хеликоптери да се ползват за Бърза помощ

Разполагаме с летателна техника, която може да се използва изцяло за нуждите на спешната медицинска помощ, обяви премиерът

13:18 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов поиска здравният министър Кирил Ананиев и силовите министри Красимир Каракачанов и Валентин Радев да обсъдят възможността военни хеликоптери да бъдат преоборудвани за хеликоптери на Бърза помощ.

"Ананиев, правихме преглед на хеликоптерите. Имаме маса хеликоптери. С министър Каракачанов, с министър Радев сядате и правите проект. Имаме хеликоптери, които може да станат изцяло за  Бърза помощ", каза Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Той допълни и че има хеликоптери, които може да бъдат преоборудвани за гасене на горски пожари.

"Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи. Имаме я техниката. Не е нужно да се купуват нови хеликоптери", заяви Борисов, цитиран от "Фокус". 

Премиерът обясни, че машините са здрави, но не са обслужвани. "Ще дадем пари и ще ги обслужим. Това ни е важно", добави той.

Военният министър Каракачанов съобщи, че вече се работи по въпроса и даже вчера е имало среща по темата.

"Ще излезе мое предложение до вас за заповед за междуведомствена работна група между Министерство на отбраната, на здравеопазването, МВР. Точно това се уточнихме – трябва първо да се направи една финансова сметка за тези хеликоптери, които не ползваме, колко ще струва ремонтът им", каза той.

Каракачанов потвърди, че наистина има достатъчно техника, с която може да бъдат задоволени и нуждите на здравеопазването, и на МВР по отношение на пожари и други бедствия, при които се използват хеликоптери.

Припомняме, че в края на миналата година от една от стенограмите на правителствените заседания стана ясно, че премиерът е наредил още тогава да се отделят пари за поддръжка на военните транспортни самолети "Спартан", както и 2-3 военни хеликоптера "Кугър" да бъдат използвани за спешна медицинска помощ. 

Още новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още