IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов откри завод за рециклиране на масла с български инвестиции в Узбекистан*

Инвестицията е на „Приста Ойл” и „Узнефтепродукт”

10:53 | 18.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът на Узбекистан Гуломжон Ибрахимов откриха завод за рециклиране на масла. 

Проектът е реализиран от смесеното дружество „Уз - Приста Рисайклинг“. В него влизат българската компания „Приста Рисайклинг“ с 51%  и „Узнефтепродукт“, дъщерна компания на "Узбекнефтегаз", с 49%, информира българското дружество. 

Церемонията постави началото на 20-ата международна конференция и изложба „Нефт и газ в Узбекистан”. Юбилейното издание на форума се провежда в столицата Ташкент и в него участват над 200 компании от 26 държави, съобщи пресцентърът на МС. 

Българо-узбекското предприятие се намира в град Ангрен и откриването се състоя чрез телемост.

„Дори и днес сме свидетели на иновация – вместо да пътуваме до завода, успяхме чрез видеовръзка да свържем днешната конференция с една българо-узбекска инвестиция в областта на енергийната ефективност, която води до опазване на околната среда, отработване и производство на нефтопродукти и разкриване на работни места”, коментира министър-председателят.

Борисов изрази благодарност към президента Ислам Каримов за условията, които страната създава за развитие на двустранните икономически връзки.

Основни акционери и инвеститори в новото българско дружество „Приста Рисайклинг“ АД са братя Бобокови и семейство Манджукови, уточнява компанията, която планира да изгради аналогични преработвателни мощности в редица държави от Азия и Африка, достатъчно големи като пазар и потребление.

Размерът на общата инвестиция в завода в Узбекистан е около 19 млн. щатски долара и предвижда разкриването на пряко заети 50 нови работни места и още 150 в свързани дейности. Ръководител на строителството и пуска на завода в Узбекистан е Ивайло Манджуков.

Капацитетът на рециклиращия завод е предназначен за преработка на 40 хил. т отработени масла на годишна база. Предвидено е до 60% от свежите базови масла да бъдат реализирани като износ за Централна Азия и Украйна, а другата част да бъдат усвоени в производствената програма на „Уз - Приста“. 

*Новината е допълнена в 13.10 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още