IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Премиерът е разговарял с ръководствата на НАП и КФН, които са го уверили, че наблюдават сделката от четвъртък и ще извършат незабавна проверка

18:29 | 24.02.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната агенция по приходите (НАП) да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач - "Инерком България". Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът също така е поискал в разследването на всички обстоятелства да се включат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Комисията за финансов надзор (КФН).
Борисов е разговарял с ръководствата на НАП и КФН, които са го уверили, че наблюдават сделката от четвъртък и ще извършат незабавна проверка.

"Припомняме, че правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност", се посочва в съобщението.

Investor.bg припомня, че вчера енергийният министър Теменужна Петкова обяви, че подава оставка.
Причината - съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. 

В четвъртък стана ясно, че Надзорният съвет на чешката компания CEZ е дал съгласие за продажбата на активите си в България на "Инерком", сочи съобщение на сайта на CEZ. Пакетът от активи включва седем компании: "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичната централа "Орешец" и дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп".
„Инерком" е българско дружество, което управлява фотоволтаични централи в Южна България.

В съобщението от CEZ не се уточнява стойността на сделката, но се отбелязва, че "като се вземе предвид продажната цена, 14-годишните инвестиции на групата в операциите в България като цяло носят положителна доходност".

В началото на 2017 г. в ЧЕЗ са получени няколко индикативни оферти за активите в България от различни инвеститори, в резултат на което групата е стартирала преговори за евентуалната продажба.

Най-високата оферта е предложена от "Инерком България", с която групата впоследствие започва ексклузивни преговори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
По -полека г-н Борисов,по-полека..... да не стане засечка и да даде утечка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
...а,. Дали сега не ни пускат поредната шепа прах в очите? Крадецът да вика "-Дръжте крадеца"? За да може.. Кой да стъпи на врата на 3 милиона българи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Най-скандалното в случая не е, че българска фирма иска да придобие активите на това или онова чуждо предприятие у нас, но в случая истинските купувачи на ЧЕЗ получиха 1 милиарда лева спасителен план от кабинета "Борисов 2", за да се спасят от надвисващ фалит. Сега по ирония на съдбата същите кръгове ще придобият електроснабдяването в половин България. Да са ни честити новите собственици на енергото, но ние си ги знаем и вече... И да им честит новия лифт в Банско, който ще строят. А Борисов не е скъсал с миналото по всичко личи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
По всичко личи, че престъпния контингент е на път да придобие активите на ЧЕЗ. Имайки в предвид почерка на "купувача" и предишни афери на родните бизнес кръгове е елементарно да се идентифира кой стой зад кака Гинка - спомняте ли си просякът милиардер - Георгиус Геургиу, който живее в мазе в Никозия, спомняте ли си Лъчко Варнаджиев бизнесмена купил Кремиковци същите бизнес кръгове днес се опитват да купят ЧЕЗ. Не е нужно да повтаряме, че това са ивайло мутафчиев, цеко минев, румен николов и маргините или бившата групировка сик от 90-те години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Изборите ще покажат.Аз лично нямам против политиците ни да минат още един урок по демокражия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
anatoli75
преди 6 години
Естествено,ще е кристално чиста-театър без завеси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
LuckyYou
преди 6 години
Забрави Истанбул Гейт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
мдаа...суджукгейт , кумгейт , оградагейт , магистралагейт , саниранегейт , па сега и гинкагейт ...правитилството на гейтовете ...а Боката е властелинът на гейтовете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 3
fortiss
преди 6 години
стига толкова и от мен, писна ми - Боко, Кой, прокурора и какви ли е още....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 3
Sandy
преди 6 години
Крадецът вика дръжте и проверете крадеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още