IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Разчитаме на Китай за реализацията на конкретни проекти

България ще бъде домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 г.

14:38 | 27.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Пресцентър на Министерския съвет</em></p>

Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

След стартирането през 2012 г. на механизма за редовни срещи между ръководителите на Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) китайските компании са засилили присъствието си в сферата на инфраструктурата в региона, посочи министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на пленарната сесия на Срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Будапеща.

„Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведе до реализирането на конкретни проекти“, заяви Борисов, цитиран от пресслужбата на правителството.

Той изтъкна, че за България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и на ж. п. линията Русе – Варна.

По думите му другите възможности за сътрудничество са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината.

Българското правителство е готово за активно сътрудничество при ясно очертани и взаимноизгодни условия за двете страни. Необходимо e да се излезе извън остарялата схема на кредитиране с държавни гаранции, като се търсят нови и гъвкави подходи, като например публично-частното партньорство, подчерта Бойко Борисов.

В рамките на срещата в Будапеща е постигната договореност България да бъде домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 г., съобщават още от пресслужбата.

„Признателен съм на премиера (на Китай - бел.ред.) Ли Къцян, на министър-председателя (на Унгария - бел.ред.) Виктор Орбан, на всеки един от моите колеги за подкрепата им България да бъде домакин на следващата среща на върха по инициативата „16+1”, каза премиерът.

Той посочи, че годината, която започва, е знаменателна за страната ни предвид и първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Борисов припомни, че през 2018 г. България ще бъде домакин и на друга ключова проява в рамките на „16+1” – срещата в Пловдив на местните лидери. Важни събития ще бъдат организирани и по линия на Центъра за насърчаване на сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа и Китай в селското стопанство в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
СВЕТЛИЯТ ПРИМЕР ЗА КИТАЙСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ И РЕЗУЛТАТА ОТ ТЯХ Е Боливарска република Венесуела !!По подобие на Борисов и ЧАВЕС посрещна възторжено КИТАЙСИТЕ ИНВЕСТИТОРИ, които им строиха ЖП линии, магистрали и ИНФРАСТРУКТУРА. РАЗБИРА СЕ НЕ БЕЗПЛАТНО , А СРЕЩУ ДОГОВОРЕНИ КОНЦЕСИИ ЗА ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НА ТАЗИ СТРАНА - нефт , диаманти, злато ..Какъв е крайния резултат от ИНВЕСТИЦИОННАТА ДЕЙНОСТ на китайците е виден днес - ПЪЛНА РАЗРУХА И ДЕФОЛТ НА ДЪРЖАВАТА. Това ли искате ??Да превърнете България във втора ВЕНЕЦУЕЛА. ЗАТОВА ЛИ СА ТЕЗИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА КОНЦЕСИИТЕ?!Това вече ще е краят на едно БЕЗУМИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Б Б е прекален оптимист за срещите Източна Европа Китай Главната цел на Китай е да си осигури продажби и пътища за реализиране на огромната си продукция която произвежда в собствената си страна Би направила инвестиции но с твърде високи лихви и стабилни държавни гаранции Колкото до публично частното партньорство там е същото -стабилни гаранции и участие на китайски работници в реализацията на проектите Същото е и със търговските отношения със Саудитска Арабия там където е следващото посещение на Б Б Дано да е успешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още