IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: С такт и дипломация ще подходя към Вишеградската четворка

Всичко, различно от втори лифт, няма да се случи, коментира премиерът отново темата за промяната в устройствения план на Пирин

16:25 | 17.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Българският премиер в Страсбург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Българският премиер в Страсбург. Снимка: Ройтерс

Българският премиер Бойко Борисов възнамерява да подходи в рамките на българското председателство към Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Словакия и Чехия) с такт и дипломация. По този начин той отговори на въпрос на италиански журналист за това как страната ни ще накара именно четирите държави да подпишат Дъблинския договор.

Борисов посочи, че води много добър диалог с колегите си от Вишеградската група.

„Всички идваме от източния блок, живели сме в условията на социализъм, Варшавски договор, знаем какво е нищета и какво е да има банани само за Нова година“. По думите му без Вишеградската четворка Европа няма да е същата.

„Не само сме задължени и признателни - освен пазар, всички присъединили се държави допринасяме за конкурентоспособността, културата, многообразието, геостратегически. Ние сме голямо семейство - ако в едно семейство почнат да се мерят кой е по-важен, няма как да живее щастливо, мирно и благополучно. Затова с повече такт, дипломация, в диалог, мога да говоря с едните и с другите. Мисля, че това е пътят. Нито без Вишеградската четворка Европа ще бъде същата. Те са не само естествен, а жизненоважен елемент в Обединена Европа. Всички сме се подписали под правилата на ЕС, трябва да ги спазваме, както прави България“, заяви Борисов.

Премиерът отклони умело темата за многото негативни материали и въпроси за страната ни, като подчерта „неочакваната подкрепа от европейските социалисти“.

„След като българските социалисти на пленум решиха да не подкрепят Истанбулската конвенция. Видяхте аплодисментите, че моето правителство я прие. В 95% от времето отговарях на въпросите на Зелените. Останалите подкрепиха нашата политика и огромните ни усилия. Видяхте един въпрос, който не отговаряше на истината - за парка Пирин. Затова съм готов с подписа си да гарантирам, че става въпрос само за втория лифт. В Швейцария и Австрия има в пъти, десетки пъти повече лифтове. Всичко, различно от втори лифт, няма да се случи. Не сме виновни за нашите коалиционни партньори, че се разделиха и не можаха да влязат в парламента“, каза премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
black_dragon
преди 6 години
егати семплият човечец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Да се смееш ли ... да плачеш ли ... ?! Верно тоя е *** , ама ние де сме ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ferry
преди 6 години
буахахахахахахха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още