IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 5-та на Балканите по размер на износа

Сближаването на Западните Балкани в икономически аспект е важна стъпка за задълбочаване на търговските отношения

12:30 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е на 5-то място на Балканите по размер на износа, показват данни на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Износът на стоки от България през 2017 г. надвишава 52 млрд. лв., което представлява двойно увеличение спрямо 10 години по-рано. По данни до септември 2017 г. сред балканските страни България се нарежда на пето място по размер на износа – пред нас са Гърция, Турция, Румъния и Словения. По размер на БВП през 2017 г. на Балканите се класираме на 4-то място, като пред нас са Гърция, Турция и Румъния.

Вносът на стоки в България за 2017 г. е в размер на 59 млрд. лева и спрямо 2007 г. също бележи явен ръст, но по-малък - 38%.

Търговското салдо от години е отрицателно, като за 2017 г. дефицитът ни е близо 7 млрд. лв. и се дължи основно на големия внос на петролни продукти и газ. Окуражително е, че търговският дефицит намалява, като за сравнение, през 2007 г. той е бил 16 млрд. лв., посочват от палатата. 

През последните години търговията на България показва устойчив и стабилен темп на растеж. Проучвания на БТПП показват засилен интерес на фирмите към разширяване на сътрудничеството в чужбина.

Китай е една от най-предпочитаните дестинации за бизнес контакти, показват резултати от анкета на палатата. Износът ни за азиатската държава расте с 36% през 2017 г., достигайки 1,2 млрд. лева. Рафинираната мед, медните изделия и електрическите части са сред водещите стоки в българския износ за Китай.

Основни търговски партньори на България остават страните от ЕС, като формират 66% от експорта ни. Голям потенциал съществува за впечатляващи ръстове в износа най-вече с държави извън ЕС, тъй като за тези трети страни обемите на търговията не са толкова големи.

Положително е, че вече между балканските страни се оформя консенсус за участие в международния туристически пазар със съвместни пакети, включващи посещения едновременно на няколко страни от региона. Посещенията на гражданите на съседните на България държави представляват близо 44% от всички посетили България през 2017 г.

От друга страна, настойчивостта на България за интегриране на Западните Балкани и за сближаване в икономически аспект е важна стъпка за задълбочаване на търговските отношения и реализиране на съвместни инфраструктурни проекти, които да са двигател на растежа в региона, коментират от БТПП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още