Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България и Босна и Херцеговина обмислят създаването на регионална авиокомпания

Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е към ЕС и НАТО, каза Бойко Борисов по време на среща в МС

България и Босна и Херцеговина обмислят създаването на регионална авиокомпания

Денис Звиздич (вляво) и Бойко Борисов (вдясно). Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов и председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич обсъждаха днес в Министерски съвет (МС) създаването на регионална авиокомпания, която да свързва столиците на балканските държави. Това съобщиха двамата пред журналисти в сградата на МС, цитирани от БТА.

Денис Звиздич е на официално посещение в България от вчера по покана на Бойко Борисов.

Българският премиер посочи, че е възложил на министъра на транспорта да разгледа темата за полети между 4-5 държави от региона, които нямат свои авиокомпании. По другите инфраструктурни проекти - магистрали и жп пътища се работи, посочи Борисов. Всяка една държава по трасетата трябва да положи максимални усилия да завърши своите участъци, категоричен е премирът.

„Важно е да дадем реална перспектива на страните от Балканите за присъединяване към Европейския съюз. Не искам да изглеждам като голям оптимист, но само преди година темата за присъединяването на страните от Западните Балканите към Евросъюза изглеждаше като абсолютно невъзможна“, каза българският министър-председател. 

Още по темата

По думите му политическият елит на Балканите разбра, че единственият път за страните от региона, е членство в ЕС и НАТО.  По тази тема няма спор и трябва да се работи максимално бързо като се използва инерцията, която създадохме през тези няколко месеца, каза Бойко Борисов.

От своя страна Денис Звиздич благодари на България, че е поставила темата за членство на страните от Западните Балкани в ЕС като приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС. Той посочи, че страната е изпълнила всички изисквания на ЕК и очаква до кроя на годината да получи статут на кандидат-член на ЕС и да започне преговорите за членство.

„Босна и Херцеговина работи усилено за интеграция в НАТО, за върховенството на закона в страната и за създаване на контакти със съседните държави в региона. Целта ни е мир, стабилност и икономически просперитет, които да задържат младите хора в страната“, каза Звиздич.

Босна и Херецговина е светска държава, културно принадлежаща към Европа и осъзнаваща важността на стабилността. В страната има четири религии и не се поддържа никаква форма на радикализъм, посочи още той. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?