IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава на предпоследно място по болничен престой в ЕС

Продължителността на престоя в болница намалява в повечето държави членки на ЕС за 2012 - 2017 г.

15:11 | 14.01.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Въпреки че броят хоспитализации в България е много висок и расте всяка година, страната ни се задържа на предпоследно място сред държавите от Европейския съюз по брой дни болничен престой. Това показват данни на Евростат за 2017 г., публикувани днес.

България е сред държавите в ЕС с най-нисък среден престой на хоспитализирани пациенти в болница. Средната продължителност на престоя в лечебно заведение у нас през 2017 г. (последната година, за която са налични данни) е 5,3 дни, сочи статистиката. Показателят беше същият и през 2016 г.

Сред държавите членки на ЕС средната продължителност на престой в болница варира от 4,5 дни в Холандия (данни за 2016 г., изключват всички болници за дългосрочен престой) и 5,5 дни в Дания до 9,1 дни във Франция, 9,6 дни в Чехия и 9,8 дни в Унгария.

Сред страните, които не са членки на евросъюза, наличните данни показват ниска средна продължителност на престоя в болница за Турция (4,2 дни, данни за 2016 г.) и висока средна стойност за Сърбия - 9,7 дни.

Средната продължителност на болничния престой намалява в повечето държави членки на ЕС за периода 2012 - 2017 г., вижда се от европейската статистика. Тенденцията на намаление на времето, прекарано от пациентите в болничните заведения, е видна в близо половината от държавите членки на ЕС. Най-големият спад е бил във Финландия, където спадът е от 10,6 дни на 7,8 дни между 2013 и 2017 г.

Други 11 държави членки са регистрирали увеличение в дните болничен престой за този период. Най-голямо е увеличението във Франция (от 5,7 дни до 9,1 дни).

Без промяна при показателя са три държави членки - Полша, Румъния и Швеция.

Въпреки че за посочения петгодишен период жените в болница са били повече, средният период на престой за мъжете е по-дълъг в повечето държави членки. Изключение правят Малта, Унгария и Белгия, където жените отбелязват по-дълъг болничен престой. В Германия и Австрия средната продължителност на престоя на пациентите от двата пола е еднаква.

Средната продължителност на престоя се изчислява от общия брой нощувки, прекарани в болници от пациенти, разделен на общия брой на изписванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
Преди години имах здравословен проблем. Отидох в една от клиниките на ***, казват ми "добре си, но за всеки случай ще те оставим за няколко дни при нас". Почва едно чудене, тази стая пълна, онази пълна, сещат се че в стая 2 същият ден изписали един пациент. Отивам в стая 2, тя празна. Питам сестрите къде са болните "ми отшли са си в къщи". Преспах една нощ, стаята голяма, топла. Бедно, но чистичко. Специализантките като манекенки. На другия ден ми казаха че съм добре, но ще ми слагат лекарство венозно сутрин и вечер да съм ходел да ми го слагат. Повече там не преспах. След няколко дена имаше някаква важна визитация, шефът на клиниката щял да минава със студентите и да ги учи. Събрахме се сутринта и шестимата от тази стая, запознахме се. Легнахме в леглата, минахме визитацията и кой откъде е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
През последните години майка ми два пъти я приемаха в болница, въпреки че можеше да си стои вкъщи и когато трябва да ходи на изледвания. Което тя самата предпочиташе, но не можело така. В крайна сметка, не откриха никакъв проблем, освен дето я наплашиха. А щом у нас е така (страна на предпоследно място по болничен престой), представям си какво е в другите държави от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още