IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отделя 1,22 млрд. лева за бойна техника през следващите 12 години

Отделно на два етапа ще бъдат закупени и 16 нови самолета, съобщи военният министър Красимир Каракачанов

14:45 | 27.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През следващите 12 години България ще закупи 150 броя бойна и специална техника, системи и допълнително оборудване на стойност 1,22 млрд. лева, съобщи военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. Той беше част от групата, посетила военния завод „Терем“ в Търговище, по-рано днес.

Каракачанов заяви още, че с тази бойна техника ще бъдат оборудвани три батальонни бойни групи.

Отделно ще бъдат купени и 16 самолета. Това ще бъде осъществено на два етапа – първият вече е осигурен финансово и ще струва 1,5 млрд. лева. С тези пари ще бъдат купени поне осем самолета и ще бъдат осигурени средства за наземно обслужване и логистична поддържка.

Проектите за модернизация на армията ще бъдат разгледани на заседанието на Министерския съвет на 9 май, анонсира още Каракачанов.

Амбицията е при модернизацията на сухопътните машини да бъдат ангажирани българските учени, инженери и механици, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов.

„За съжаление, не така е било през последните години. Най-лесно е да се купува, да се харчат парите на данъкоплатците“, смята вицепремиерът Томислав Дончев, който също беше част от визитата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още