IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България поръчва още над 3 млн. дози РНК ваксини

Така ще бъдат осигурени достатъчно количества в страната и ще има възможност за избор, каза здравният министър

11:54 | 10.02.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на днешното правителствено заседание.

„Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и AstraZeneca, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Pfizer/ BioNTech и 460 000 дози от ваксината на Moderna“, заяви Ангелов, цитиран от пресслужбата на кабинета. 

Министърът на здравеопазването посочи, че доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, сформиран от ЕК по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства Pfizer/ BioNTech.

„Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет“, добави Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов напомни, че до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани. Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо. Борисов изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Никой нищо не казва за срока на годност на ваксините.....,ако не се използват в какъв срок са активни.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
наместо да дращиш глупостите си тук , ходи и врътни неко вувузела ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Астрата не е лоша ваксина, на нивото на всички векторни е например Спутник. Не е изпитвана достатъчно при хора над 55 години. Причината вероятно е тази, че хората от тази възрастова група са се срещали с аденовируси и при тях имунният отговор срещу ковид 19 е по-слаб, защото не го разпознават като патоген. Според мен не са желали да покажат тази слабост на векторните ваксини и затова са направили по-малко изследвания. Но затова съществуват и РНК ваксините (не е Спутник, повтарям не е Спутник), които предизвикват задължителен имунен отговор(потретвам не е Спутник).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
И магистралите така ги правят .... избират най-евтиното и то после след 1-2 години се чупи и в крайна сметка плащаме по скъпо. По добре направи вместо 100км само 70км магистрала но да е перфектна. Какво да го мисля то и търговете са така нагласени,че който даде най-евтината оферта той печели..... евтиното ВИНАГИ излиза скъпо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Какво стана сега, от*баха АЗ, че не се знае колко е ефективна, ама избучиха 2 млн. англиЦи с нея, а уж беше най-евтината, ама преди години един мъдър човек бе казал - не съм толкова богат, че да си купувам най-евтиното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
израелците минаха 65% ваксинирани от населението , ОАЕ минаха 45% ... и при двете държави има видим лек спад на новите случаи и очеваден спад на активните случаи ... а пещерните хора в БГ нещът да се ваксинират ... :)))моля пещерняците да наблюдават какво се случва с активните случаи на ковид 19 в тези две държави и да си вадят изводи ... ако могат де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още