IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България запазва място в Топ 50 на най-иновативните държави

Южна Корея остава най-иновативната страна в света и през 2019 г. според Bloomberg Innovation Index

13:33 | 22.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България запази позицията си в класацията на Bloomberg за иновативни държави въпреки лекото повишаване на цялостната си оценка. Страната ни продължава да е в Топ 50, заемайки отново миналогодишното 41-о място.

Южна Корея на свой ред запазва короната на глобален лидер в сектора на иновациите, въпреки че напредъкът на Германия поставя най-голямата европейска икономика почти наравно с азиатската страна.

Това показва данните от Bloomberg Innovation Index за 2019 година.

Тази година САЩ се изкачват с осем места в класацията, след като през 2018 г. по-ниските резултати на страната в образованието я изхвърлиха от челната десетка за първи път.

Годишната класация на Bloomberg, която излиза за седма поредна година, прави анализ на отделните държави на базата на десетки критерии, използвайки седем основни показателя за тяхното измерване, сред които разходите за изследователска и развойна дейност (R&D), промишлен капацитет и концентрация на високотехнологични публични компании.

Южна Корея се нарежда на първо място с общ резултат от 87,38 пункта, но първенството ѝ е само символично, тъй като на второ място с 87,30 точки застава Германия. Двете държави са следвани от Финландия и Швейцария със съответно 85,57 точки и 85,49 точки. Челната петица се допълва от Израел с 84,78 точки. Всички от държавите, с изключение на Южна Корея, отчитат по-висок резултат от миналогодишния.

През 2019 г. България получава 56,36 пункта, което е ръст от близо пет точки спрямо миналата година, въпреки че няма изменение на позицията си. При отделните показатели страната ни се представя най-добре по отношение на производителността, получавайки 49 точки и патентната дейност (48 точки), а най-зле (32 точки) по отношение на добавената стойност към производството.

Германия успява да догони шесткратния шампион Южна Корея благодарение на по-високите си резултати при добавената стойност към производството и изследователската дейност, фокусирани основно около дейността на индустриални гиганти като Volkswagen, Robert Bosch GmbH и Daimler.

Възходът на Германия обаче може да се окаже временен, тъй като най-голямата европейска икономика изпитва сериозни затруднения заради недостига на квалифицирани кадри и променящите се имиграционни политики, смята Юрген Михаелс, главен икономист на Bayerische Landesbank. По думите му страната трябва да подобри стратегията си във високотехнологични сектори като дизеловия, този на дигиталните комуникации и изкуствения интелект.

От своя страна Сеул регистрира понижаване на резултатите в патентната дейност.

„Иновациите стават все по-важни за задвижването на икономическото представяне, особено в азиатските икономики с високи доходи, където вече няма демографски дивидент и по-високата добавена стойност за производство се мести към страните с по-ниски разходи в региона“, посочва Кон Го, ръководител на изследователското звено на Australia & New Zealand Banking Group Ltd. в Сингапур.

В класацията на Bloomberg за тази година най-големите губещи са Тунис и Украйна, като и двете страни изпаднаха от Топ 50.

Най-силният дебют принадлежи на Обединените арабски емирства, които се появиха в класацията на 46-то място. Бразилия се завърна в индекса на 45-о място, след като се оказа извън нея миналата година. Сред новите попълнения през 2019 г. са и някои от най-големите развиващи се икономики в света – Индия, Мексико, Виетнам и Саудитска Арабия. Южна Африка остава единствената субсахарска държава в индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
honaniga
преди 5 години
И тук Румъния е пред нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още