Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България се завърна в ТОП 50 на най-иновативните икономики

Южна Корея е на първо място за пета поредна година, а САЩ за първи път изпадат от челната десетка

България се завърна в ТОП 50 на най-иновативните икономики

Снимка: Ройтерс

България се завърна в класацията на Bloomberg за 50-те най-иновативни икономики, след като миналата година изпадна от списъка. През 2018 г. страната ни заема 41-о място – изкачване с една позиция от последния път, в който сме присъствали в индекса (2016 г.).

Страната ни получава общ резултат от 51,54 точки. Оценката за всяка държава е изготвена на базата на седем критерия, включително разходи за научноизследователска и развойна дейност и концентрация на високотехнологични публични компании.

Най-добре страната ни се е представила в сферата на добавената стойност на производството, където сме 34-ти. Най-ниска позиция имаме по отношение на патентната дейност, където се нареждаме на 48-о място. В останалите категории заемаме позиции между 37-а и 41-а.

Още по темата

И тази година, също както през 2017 г., първите две места в индекса са за Южна Корея и Швеция, а челната тройка допълва Сингапур, който се изкачва с три позиции. Азиатският град държава изпреварва европейските икономики Германия, Швейцария и Финландия благодарение на добрите резултати по отношение на ефективно образование, което включва дялът на нови работещи вишисти с научно и инженерно образование. 

Тази година за първи път САЩ изпадат от челната десетка, като вече са единадесети. Понижението с две места се дължи най-вече на значително по-слабото представяне в категорията за ефективност на образованието. По този показател САЩ са на 41-о място, четири места след България.

По-зле се оценява и добавената стойност за производство, като подобрението при оценката на продуктивността не може да компенсира изоставането.

„Не виждам доказателства, които да показват, че тази тенденция няма да продължи“, коментира американското представяне председателят на Фондацията за информационни технологии и иновации във Вашингтон Робърт Аткинсън.

Южна Корея остава световен лидер за пета поредна година. Samsung Electronics Co. - компанията с най-голяма пазарна капитализация в страната, е получила повече патенти в САЩ от който и да е било друг от началото на това хилядолетие с изключение само на International Business Machines Corp.

Китай се изкачва с две позиции и се нарежда на 19-то място благодарение на подобрена ефективност на образованието и увеличен брой нови патенти на технологични иноватори като Huawei Technologies Co.

Една от страните, отбелязващи най-голямо подобрение в представянето си е Турция, която се изкачи с четири места до 33-та позиция.

От друга страна - най-големите губещи през тази година са Нова Зеландия и Украйна, които изпадат също с четири места.

Независимо от това движението в тазгодишната класация е далеч по-ограничено в сравнение с миналата, когато Русия отбеляза спад от 14 места заради санкциите във връзка с кризата в Украйна и по-ниските цени на енергийни източници. В настоящия индекс Москва се изкачва с едно място до 25-а позиция.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

6
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
абе то 90% от иновациите към днешна дата идат от САЩ, ама щом некви си експерти са казали ... мое ли да спорим с тех!! :):) :)

Още от Икономика и политика
Бъчваров: Периферни електронни услуги на НАП са в риск, няма изтичане на данни