IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският износ за Канада се увеличи с 40% само за шест месеца

Има потенциал за повишаване на канадските инвестиции в България, въпреки географската отдалеченост между двете страни, твърди Александър Манолев

14:08 | 06.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предварителните данни за първите шест месеца на 2018 г. показват увеличение с над 40% на българският износ за Канада, а двустранният стокообмен надхвърля 75 млн. долара. Очакванията са тази тенденция да се запази.

Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с извънредния и пълномощен посланик на Канада Кевин Хамилтън, на която те обсъдиха перспективите в икономическото сътрудничество между двете страни и потенциалните ползи от приемането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада.

„Виждаме обнадеждаващи сигнали в данните от съвместната ни търговия, но вярваме, че големите резултати тепърва предстоят“, каза Александър Манолев, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

По думите му в последните години се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване в износа на редици стоки като фармацевтични изделия, слънчогледови семена, оптични влакна, интегрални схеми и др. Налице е също така значителен потенциал за ръст на продажбите на български вина в резултат на много доброто представяне през последните години на провежданите в Канада специализирани конкурси (три златни и три сребърни медала само на последното издание на Selections Mondiales des Vins Canada 2017 г.).

„Оценяваме много позитивно и усилията, положени от Канада за премахване на визовите изисквания за българските граждани – още един инструмент, който ще насърчи контактите между предприемачи от двете страни“, посочи Александър Манолев.

Според него сред стоките, които имат потенциал да бележат ръст в износа ни за Канада, са изделията на хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, които вече имат определени позиции на канадския пазар, както и увеличаване на дела на стоките с висока добавена стойност.

Създаването на Канадско-българската бизнес мрежа, която обединява българския бизнес в провинция Онтарио, също се очаква да изиграе положителна роля за развитието на търговските и инвестиционните връзки между България и Канада.

Канадският посланик подчерта, че България постига все по-добри икономически показатели и се утвърждава като привлекателна дестинация за инвестиции.

Манолев и Хамилтън са единодушни, че има потенциал и за увеличение на размера на канадските инвестиции в България, въпреки географската отдалеченост между двете страни, като се наблюдава засилен интерес от страна на канадски инвеститори в сферата на информационните и комуникационните технологии, както и в аутсорсинга на бизнес процеси в страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jimmy
преди 5 години
Investor, г-жо Стоянова, моля коригирайте една неточност в статията:не "двустранният стокообмен надхвърля 75 млн. долара"а би трябвало да е "ръстът на двустранният стокообмен надхвърля 75 млн. долара".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още