Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българският износ за Канада се увеличи с 40% само за шест месеца

Има потенциал за повишаване на канадските инвестиции в България, въпреки географската отдалеченост между двете страни, твърди Александър Манолев

Българският износ за Канада се увеличи с 40% само за шест месеца

Снимка: Pixabay

Предварителните данни за първите шест месеца на 2018 г. показват увеличение с над 40% на българският износ за Канада, а двустранният стокообмен надхвърля 75 млн. долара. Очакванията са тази тенденция да се запази.

Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с извънредния и пълномощен посланик на Канада Кевин Хамилтън, на която те обсъдиха перспективите в икономическото сътрудничество между двете страни и потенциалните ползи от приемането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада.

Още по темата

„Виждаме обнадеждаващи сигнали в данните от съвместната ни търговия, но вярваме, че големите резултати тепърва предстоят“, каза Александър Манолев, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

По думите му в последните години се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване в износа на редици стоки като фармацевтични изделия, слънчогледови семена, оптични влакна, интегрални схеми и др. Налице е също така значителен потенциал за ръст на продажбите на български вина в резултат на много доброто представяне през последните години на провежданите в Канада специализирани конкурси (три златни и три сребърни медала само на последното издание на Selections Mondiales des Vins Canada 2017 г.).

„Оценяваме много позитивно и усилията, положени от Канада за премахване на визовите изисквания за българските граждани – още един инструмент, който ще насърчи контактите между предприемачи от двете страни“, посочи Александър Манолев.

Според него сред стоките, които имат потенциал да бележат ръст в износа ни за Канада, са изделията на хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, които вече имат определени позиции на канадския пазар, както и увеличаване на дела на стоките с висока добавена стойност.

Създаването на Канадско-българската бизнес мрежа, която обединява българския бизнес в провинция Онтарио, също се очаква да изиграе положителна роля за развитието на търговските и инвестиционните връзки между България и Канада.

Канадският посланик подчерта, че България постига все по-добри икономически показатели и се утвърждава като привлекателна дестинация за инвестиции.

Манолев и Хамилтън са единодушни, че има потенциал и за увеличение на размера на канадските инвестиции в България, въпреки географската отдалеченост между двете страни, като се наблюдава засилен интерес от страна на канадски инвеститори в сферата на информационните и комуникационните технологии, както и в аутсорсинга на бизнес процеси в страната ни.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 години
Investor, г-жо Стоянова, моля коригирайте една неточност в статията:не "двустранният стокообмен надхвърля 75 млн. долара"а би трябвало да е "ръстът на двустранният стокообмен надхвърля 75 млн. долара".

Още от Икономика и политика
Нетният износ на аграрни стоки от България расте с 32% през първото полугодие