IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският прототип на ваксина срещу Covid-19 е в етап на тестване

Сближават ли се науката и бизнесът в областта на иновациите, коментират академик Юлиан Ревалски, председател на БАН, и д-р Бойко Таков, директор на ИАНМСП

18:16 | 09.03.21 г. 2
Българският прототип на ваксина срещу Covid-19 е в етап на тестване

"Засега само една българска държавна компания притежава необходимия опит да реализира серийно производство на този проект. Но преди всичко това ще бъде една тежка задача, както от финансова гледна точка, така и от организационна, тъй като клиничните проучвания обхващат по 30-40 хил. души", разкри той как се провеждат изпитанията за медикамента.

Ревалски потвърди, че ваксината е финансово подкрепена от Института „Пастьор“.

Той съобщи, че процентите на ефективност на медикамента ще бъдат обявени на годишното събитие "Наука за бизнес", което тази година ще се проведе онлайн.

„Бизнесът трябва да възприема БАН като R&D център. Затова нашата задача е да предоставим възможност на малките и средни предприятия в България, които не могат да си позволяват собствена развойна дейност, да ползват БАН като подобен център“, заяви председателят на БАН.

По думите на д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) българският бизнес трябва да бъде способен да ползва тази инфраструктура, за да остане в крак със случващото се по света.

"Иновациите са бъдещето. Без тях нашата държава категорично няма как да върви напред и ще бъдем обречени единствено да догонваме събитията, случващи се навън", коментира той.

Според акад. Юлиан Ревалски връзката между академията и бизнеса в България се къса през последните 20-30 години, тъй като големите международни компании, които имат дъщерни предприятия в България, предпочитат да развиват своите научни разработки в родните си страни.

"Малките и средните предприятия са тези, които имат по-голям интерес за подобна дейност в България, и тъй като нямат достатъчно средства, ние от БАН сме насреща с нашето финансиране, за да подпомогнем този процес", посочи акад. Юлиан Ревалски.

Във връзка с предстоящото събитие "Наука за бизнес" гостите в студиото на Bloomberg TV Bulgaria споделиха, че ще бъдат представени множество разработки, които са в състояние да бъдат представени на бизнеса, както и такива, които вече са намерили приложение.

"Сред разработките са технологии за оптимизация на индустриални задачи, мрежа от микроконтролери за умни сгради и фабрики, прототип на ваксина срещу Covid-19, преносимо устройство за сухо обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, както и много други", изброи приложенията с иновации д-р Бойко Таков.

Какъв е приносът на България за развитие на водордни технологии?  С какви разработки ще се включат институтите на БАН в Зелената сделка?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
НЮРНБЕРГСКИ КОДЕКС, ЗА КОЙТО НЕ Е ЗАПОЗНАТЗаконите не са добре познати, а в разните страни се различават, но има универсален закон. Нарича се Нюрнбергски кодекс.Нюрнбергският кодекс е международен документ, регулиращ принципите за провеждане на медицински опити и процедури с хората. Кодексът е бил разработен и приет след Нюрнбергския процес над лекарите през 1947 година, по решение на който, доста много граждани са били обесени, в частност за насилствено ваксиниране. В кодекса има само десет точки:1.Абсолютно необходимо условие за провеждане на експерименти с човека, е доброволното му съгласие.2.Експериментът трябва да носи за обществото положителни резултати, недостижими с други методи или начини за изследване; не бива да има случаен характер и не бива да е задължителен.3.Експериментът трябва да се основава на получени лабораторни изследвания върху животни, познаване историята при развитие на заболяването или други изучавани проблеми. Провеждането трябва да е така организирано, че очакваните резултати да оправдават провеждането.4.При провеждане на експеримент, трябва да се избягват всички излишни физически и психически страдания и повреди.5.Нито един експеримент не бива да се провежда в случай, ако има основания за предполагаема смърт или инвалидизация на изпитвания; с изключение, когато лекари-изследователи провеждат експериментите си върху себе си.6.Степента на риска, при провеждане на експеримент, никога не бива да превишава хуманитарната важност на проблема, чието решение трябва да реши експеримента.7.Експериментът трябва да бъде предшестван от съответната подготовка и провеждането трябва да бъде подсигурено с необходимото оборудване, необходимо за защита на изпитвания от възможно нараняване, инвалидност или смърт.8.Експериментът трябва да се провежда само от лица с научна квалификация. На всички стадии от експеримента, от провеждащите и изпитваните се изисква максимално внимание и професионализъм.9.В хода на експеримента, изпитваният трябва да има възможност да го прекъсне, ако според него, физическото или психическото му състояние, прави невъзможно продължаването на експеримента.10.В хода на експеримента, изследователят, отговорен за провеждането, трябва да има готовност да го прекрати на всеки стадий, ако професионални съображения, добросъвестност и предпазливост, дават основание да се предполага, че продължаване на експеримента може да доведе до нараняване, инвалидност или смърт на изпитвания.Както пишат американските юристи, ключови са точките 1 и 6 т.е. ангажираното с ваксинация лице, трябва да е дееспособно, за да даде съгласие; лицето трябва да има възможност за избор, без намесата на някаква сила, измама, пряко или скрито принуждение; лицето трябва да има достатъчно знания и разбиране за разглежданата тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Biso
преди 3 години
Току що ми попадна тази информация: Спешно отворено писмо от лекари и учени до Европейската агенция по лекарствата относно опасения за безопасност на ваксината срещу COVID-19Като лекари и учени ние по принцип подкрепяме използването на нови медицински интервенции, които са подходящо разработени и внедрени, след като получиме информирано съгласие от пациента. Тази позиция обхваща ваксините по същия начин като терапевтичните средства.Отбелязваме, че се съобщава за широк спектър от странични ефекти след ваксинация на преди здрави по-млади индивиди с генно-базирани ваксини COVID-19. Освен това има многобройни медийни съобщения от цял свят за домове за грижи, където е имало множество заболели от COVID-19 в рамките на дни след ваксинацията.С голяма спешност и настоятелно искаме от EMA да ни предостави отговори на следните въпроси:(в писмото се задават седем въпроса относно различни аспекти касаещи безопасноста на генно-базираните ваксини)Ако всички тези доказателства не са на разположение, ние настояваме за отнемане на одобрението за използване на генно-базирани ваксини, докато всички горепосочени въпроси не бъдат решени правилно чрез упражняване на надлежна проверка от EMA.Съществуват сериозни опасения, включително, но не ограничени до горепосочените, че одобрението на ваксините COVID-19 от ЕМА е преждевременно и безразсъдно и че използването на ваксините съставлява и продължава да представлява експеримент върху хората, което беше и все още е в нарушение на Нюрнбергския кодекс.С оглед на спешността на ситуацията, ние искаме да отговорите на този имейл в рамките на седем дни и да отговорите по същество на всички наши опасения. Ако решите да не се съобразите с тази разумна молба, ние ще публикуваме това писмо.Този имейл е копиран до:Шарл Мишел, председател на Съвета на ЕвропаУрсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.Лекарите и учените могат да подпишат отвореното писмо, като изпратят имейл, квалификация, експертни области, държава и допълнителна информация, които биха искали да цитират, на Doctors4CovidEthics***protonmail.comhttps://doctors4covidethics.medium.com/urgent-open-letterhttps://doctors4covidethics.medium.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още