IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да е 75 долара/мегаватчас

Разходите на американската компания Westinghouse за изграждането на блока се изчисляват на 5,3 млрд. долара

11:24 | 27.02.15 г. 38
Цената на тока от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да е 75 долара/мегаватчас

Базовата цена на мегаватчас от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" би била около 75 долара, сочат изчисления на американската компания Westinghouse, представени пред Българския форум на бизнес лидерите.

Според представените данни разходите на американската компания за изграждането на блока ще бъдат 5,3 млрд. долара. Това е и цената, която Westinghouse ще предложи на държавата. По думите на Майкъл Кърст от компанията предложената цена е най-ниската в света.

"Всички останали разходи са на собственика, тоест българската държава", коментира пред журналисти след презентацията Кърст. Изчисленията при ръст на икономиката на България под 2% показват, че цената на блока ще е поне 7,7 млрд. долара, беше показано в презентацията.

Според Кърст в момента нивата на лихвите са много ниски и затова сега е моментът да се реализира подобен проект.

Ако строителството започне по план, централата ще може да заработи през 2025 година. Кърст обаче посочи, че инвестиционно решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, защото процесът е още в началото.

"Искаме от правителството гаранции и да прояви решителност да започне този проект", заяви Кърст и допълни, че още не са започнали никакви разговори за финансиране и дали ще има държавни гаранции за теглените заеми за строителството на блока. Работи се да се намери най-добрата финансова схема, стана ясно още от думите на експерта.

Кърст призна, че в изчисленията на цената на тока от централата и на строителството липсват разходите за извеждане от експлоатация, но посочи, че очакванията са централата да работи 60 години и тези разходи не могат да се разхвърлят по години за толкова дълъг период.

Приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара, сочат още изчисленията на американската компания.

Майкъл Кърст припомни, че при ядрената централа най-големите разходи са свързани с изграждането - около 80%, а останалите са разходите за ядрено гориво. При подобна мощност в газова централа 20% от разходите са за строителството, а 80% са за използваното при производството гориво.

Припомняме, че с едно от последните си решения правителството на Пламен Орешарски сключи споразумение с Westinghouse, но крайното решение за строителство на проекта беше оставено в ръцете на следващото правителство. То трябва да одобри или отхвърли акционерното споразумение, финансовия модел и договора за изпълнение, доставка и строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 7 rate down comment 1
Илко
преди 9 години
Вий *** тия нули и тия долари за нищо ги нямате(скоро наистина ще бъде така) - 1 000 000 000 000 е един трилион
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Пич, кой ти говори кой какъв е - ти каза какви езици говорели руснаците, сега ми влизаш в обяснителен режим. Нито съм казвал, че американците са изкуствени, нито че не знаят кое къде е. Не робувам на клишета. Говорехме кой какви езици ползва. Не знам как си добил чувствата си откъм руснаците, при положение, че дори не им говориш езика. Освен това не бъркай личното презрение с презрението към народа :) Тебе ако са те презирали, то е друга тема. Факт е, че който и чужденец да дойде тук, като види мръсотията и простотията, няма как да се затопли към нас. Ти като видиш мизерията на *** по гетата, какви чувства те напъват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 9 години
Прав си, половината американци не знаят къде се намира Мексико. Но от малкото си контакти с тях мога да ти гарантирам, че по-усмихнати и добронамерени хора няма. Изкуствени ли са или не, не знам но правят приятно впечатление. Не са като рашастаните-надути, надменни, арогантни и високомерни. Поне аз имам чувството, че леко ни презират защото не сме велика нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 9 години
vzhekoff, верно че всичко е човешка грешка. Спомняш ли си как руснаците гръмнаха Саяно-Сушенската ВЕЦ. Мир на праха на 60-те загинали. Но наистина е уникално-първата и единствена в света гръмната ВЕЦ. Ремонта им излезна около 1 000 000 000 000 долара. Поне аз не мога да си го обясня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 13 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
като гледам как ни издокараха с марица 1 и 3 и ми е ясно как ще ни издокарат със седми блок ако го строят.трябва да се протестира срещу сключването на такъв заробващ договор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Понеже ми казваш как руснаците освен "добър ден" на чужд език друго не казвали, ще ме светнеш ли американците какви чужди езици владеят ? Аз си общувам с всякакви чужденци - германците са най-отворени. По правило знаят английски, повечето и френски говорят, някои от гдр-то казват 5 лафа на руски. Французите също знаят по правило английски, но категорично не говорят. Не съм чул американец да говори друго освен английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 1
Илко
преди 9 години
Брачед всичко е от човешка грешка, ето и преди 2-3 месеца пак изтече рад вода от амеро аец. Всичко е от хората, технологиите в аеца са изпипани. Руснаците преди 2-год спряха накъв реактор бачкал 60-год. Първата АЕЦ в света Обнинская АЭС 1954-2002 да не би те да се взривиха макар , че са технологии от 50-те . Мн често има някой паднала перка от ВЕИ , ако и АЕЦте бяхаа като тях , сега половината , щяха да "избухнат" . ]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 1
van05
преди 9 години
Най-евтиният вариант е 4 и 5 блок да се задраскат цифрите и се напишат нови.Седми и Осми блок.Цена тогава ще е под 100 лв+КукуневицаПръмовицакриводжукестица да съхне на стълб на Цариграско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 13
MZ/X
преди 9 години
Една от най-високо технологичните нации в света Япония, вече 4 години не може да се справи с радиоактивния теч в АЕЦ Фукушима. Единственият им късмет е, че радиоактивната вода се излива в Тихия океан, където лесно се разсейва. При подобна катастрофа в България за 200-300 години спокойно може да забравим поречието на река Дунав и цялото черноморие! Направо ще си затрием държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
..аман и от празнодумци като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още