Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Девет протеста блокират София в деня на откриването на председателството

Предвидените гъвкави мерки за сигурност ще позволят на НДК да продължи да работи като културен институт

Девет протеста блокират София в деня на откриването на председателството

Снимка: БТА

За утре, 11 януари, когато е официалното откриване на председателството на България на Съвета на ЕС има заявени девет протеста в центъра на София, съобщи старши комисар Антон Златанов, заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи пред журналисти в НДК, където заседава правителството днес.

Той каза, че ще бъде проявена гъвкавост да се случат всички събития, без да има негативен резултат и обществен отзвук, съобщава БТА.

Сред протестите утре са тези в подкрепа на Истанбулската конвенция, който ще се състои сутринта. След това, от 17.00 до 20.30 ч., са останалите - "за" и "против" втория лифт над Банско, протестът на полицаите и други. 

Още по темата

С организаторите на протестите са съгласувани маршрутите на движение, сборните и крайни пунктове, така че да не се пречи на движението на делегациите и вярваме, че това ще се спази от всички протестиращи, каза Антон Златанов.

Протестите ще бъдат в две зони - бул."Витоша", площад "Независимост", бул. "Цар Освободител", площад "Св. Александър Невски" и другата - от паметника на Патриарх Евтимий, бул."Васил Левски", ул."Гурко", бул. "Раковски", паметника на Патриарх Евтимий до Руски Паметник, като на няколко пъти протестните маршрути се пресичат с движението на делегациите, за което ще се направи опит да бъде разминато във времето, обясни Златанов.

От МВР призоваха гражданите утре във вечерните часове да избягват движението в центъра на София, а при съмнения за лица или пакети незабавно да се информира МВР.

Като цяло мерките гъвкаво ще се повишават според нивото на събитията, като за около 30, които ще са на високо ниво, предварително ще се подава информация за очакваните мероприятия за сигурност.

Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта в Столична община, апелира жителите и гостите на столицата, заради очакваното затруднено движение в София, да използват повече градския транспорт. От днес влизат в сила ограничения при паркирането, като сред места с ограничения са улиците около Народния театър. Не се очаква да има големи промени в движението на градския транспорт по време на останалите мероприятия по председателството.

Директорът по сигурността на НДК Лъчезар Милушев обясни, че предвидените гъвкави мерки за сигурност в периода на председателството ще позволят на НДК да продължи да работи като културен институт и конгресен център. Прилагат се постоянни мерки за сигурност - няма изграден външен периметър, което не затруднява хората и колите за придвижване в района на НДК. Влизането в главната сграда на двореца става след преминаване през скенери, а това изисква повече време, отбеляза Милушев и призова хората да се съобразят с това при посещение на културни събития в НДК.  

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
red6 до: Programista
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Точно това ми направи впечатление в цялата статия :D
2
 
8
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
"Той каза, че ще бъде проявена гъвкавост да се случат всички събития, без да има негативен резултат и обществен отзвук, съобщава БТА."....

Да, то затова се правят протести, за да няма "обществен отзвук".. евала!!!!

Още от Икономика и политика
Ал. Манолев: В област Кюстендил се реализират проекти за над 35 млн. лв.