IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диана Ковачева положи клетва като омбудсман

Дневният ред на институцията ще продължи да се определя от хората и от техните проблеми, заяви новият обществен защитник

12:57 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Досегашният заместник-омбудсман Диана Ковачева положи клетва като омбудсман пред Народното събрание, предава БТА.

Ковачева е заместник-омбудсман от началото на 2016 г. и по закон след предсрочно прекратените правомощия на досегашния обществен защитник Мая Манолова, тя поема поста до избора на нов национален омбудсман.

На 3 септември Мая Манолова подаде оставка като омбудсман и ден по-късно обяви, че влиза в надпреварата за кмет на София.

„Положих клетвата със съзнанието за голямата отговорност, която поемам, и за важното значение на правозащитната функция на институцията на омбудсмана“, заяви Диана Ковачева.

„Ангажирам се с това моя основна грижа да бъдат правата и свободите на гражданите, както и задълженията срещу нарушения и неправомерни посегателства върху техните права“, каза новият омбудсман.

Ковачева отбеляза, че дневният ред на институцията на омбудсмана, както и досега, ще се определя от хората и от техните проблеми.

„Както и досега, разчитам на сътрудничеството на всички институции, включително и на Народното събрание и на народните представители“, посочи Диана Ковачева. Залагам на приемствеността, стъпвам на постиженията на трима силни омбудсмани, залагам на активността, на добронамереността и на безпристрастността, със съзнанието, че омбудсманът е винаги на страната на гражданите, заяви тя пред народните представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още