IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Европол: Около 30 хил. са потенциалните терористи в Европа

България е постигнала голям напредък в борбата с престъпността и е много важен партньор в опитите на Европа да се справи с тероризма, твърди Роб Уейнрайт

09:37 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около 30 хиляди души в Европа са потенциално част от терористични общности. Това обяви в ефира на bTV директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Според него България и всички страни в Европа са застрашени от тероризъм. „Нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава”, уточни Уейнрайт.  

Основните заплахи днес срещу Европа са много комплексни – има експлозия от терористична дейност през последните години, има киберзаплахи, а съществуват и много групи, които наподобяват мафии в много държави, обясни още директорът на Европол.

Уейнрайт заяви още, че България е постигнала голям напредък в борбата с престъпността и е много важен партньор в опитите на Европа да се справи с тероризма. 

Той коментира атентата в Сарафово преди години. „Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Българските власти ни дадоха пълен достъп, успяхме да постигнем много в разследването”, каза Уейнрайт.

Директорът на Европол е в София заради днешната среща в рамките на българското европедседателство. Тя се организира от Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК), която е единствена по рода си форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент, съвместно с националните парламенти.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес ще открият срещата на Групата.

Междувременно вчера Роб Уейнрайт получи най-високото отличие на българското външно министерство. "Златната лаврова клонка" беше връчена на Уейнрайт заради подкрепата му за българските служби и за издигането на авторитета им в борбата с организираната престъпност и тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още