Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До 2019 г. в София ще има 40 км метролинии и 39 метростанции

Над половината от първия етап на третата метролиния от Малък градски театър "Зад канала" до кв. "Горна баня" е вече завършен

До 2019 г. в София ще има 40 км метролинии и 39 метростанции

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Над половината от първия етап на третата метролиния от Малък градски театър "Зад канала" до кв. "Горна баня" е вече завършена, а до края на 2019 г. ще бъдат изградени общо 39 метростанции и приблизително 40 км метролинии в столицата. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски по време на днешната проверка на строящата се метростанция "Медицинска академия", цитиран от Министерството на транспорта.

В проверката са участвали и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев и представители на Управляващия орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Метрото е много добър пример за интермодален проект, а неговото изпълнение върви изключително успешно, е посочил Московски.

Министърът е призовал гражданите на столицата да осмислят ползите от проекта и да слязат от колите, като е добавил, че това е в интерес както за сигурността им, така и за опазването на околната среда.

"Убеден съм, че ако в следващата кохезионна рамка има заложени средства, с които да финансираме метрото, ще продължим развитието на метромрежата", е казал още министърът.

Към момента разплатените средства по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 за третата линия на метрото са 330 млн. лв. от общо 800 млн. лв. 

"По време на предстоящите преговори за бюджетната рамка на Европейския съюз е много важно, заедно с останалите държави членки, да договорим запазването на кохезионната политика, защото много голяма част от финансирането на големите транспортни проекти идва именно по линия на Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие", е посочил Ивайло Московски. Българската държава ще настоява да няма промяна в размера на финансиране на транспортния сектор след 2020 г.

Софийското метро ще намалява вредните емисии във въздуха с общо 90 хил. тона годишно след построяването на третия лъч, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на инспекцията, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Димов изтъкна, че това е един от големите проекти на Столичната община, пряко свързан с опазването на чистотата на атмосферния въздух. Той припомни, че автомобилният транспорт е един от двата големи източника на замърсяване с фини прахови частици, наред с битовото отопление.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
11
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Съгласен съм с Императора - една разходка до западен парк или красна поляна вечер показва че замърсяването идва от Факултета а не от автомобилите защото такива почти не се движат в 11-12 часа а в същото време не се диша. Въпреки това не съм чул един държавник да е казал нещо по въпроса само колите, дизела ала бала...
5
 
8
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Московски не трябва ли да бъде разследван от прокуратурата за причиняване на смърт по непредпазливост, възможно и под влияние на употреба на алкохол ?

Още от Икономика и политика
Предвижда се сливане на комисии и отделяне на туризма в самостоятелна