IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината ще бъдат обновени плановете за реакция при наводнения

В момента се провежда компютърно учение за проверка на плана за защита при бедствия на Столичната община

15:22 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

До края на годината трябва да бъдат актуализирани областните и общинските планове в цялата страна за реакция при наводнения и кризи. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от БТА.

Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова той присъства на брифинг за компютърно подпомаганото учение "Съвместни усилия" на Военната академия "Г. С. Раковски", което протича от 26 март в партньорство със Столичната община и пожарната.

В момента се провежда компютърно учение за проверка на плана за защита при бедствия на Столичната община чрез системите SITAWARE (за командване и управление) и JCATS (за симулация и моделиране на действия на войските).

Целта е да се подобри координацията между институциите. 

Областните и общинските планове ще бъдат актуализирани на базата на такива тестове.

От Столичната община обясниха, че в един от етапите си учението проиграва фиктивен сценарий за земетресение от 6,1 по Рихтер с частични разрушения в няколко района, с прекъсване на електрическата и водопреносната мрежа, спиране на трамвайния и тролейбусния транспорт в столицата, след което следват аварийно-спасителни и възстановителни дейности.

Кметът Йорданка Фандъкова припомни, че Столичната община има разработени планове за реакции при кризи, за различни бедствия като земетресения, пожари, наводнения, както и за реакция при химически аварии. Някои от тях са проигравани и досега, но с такъв мащаб и такава координация за първи път извършваме подобно учение, каза Фандъкова.

Тя наблегна на важността на превенцията и тренировките в спокойно време, а не когато има истинска криза.

Началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов също каза, че учението е уникално - с факта, че се прави за първи път в този формат в академията.

В армията имаме принцип, че войските воюват така, както са натренирани, коментира заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, а началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев припомни, че армията има подготовката и поддържа 94 модулни формирования за различни бедствия, екипирани с необходимото, като в тях са ангажирани около 2000 човека и над 1000 специализирани машини.

„Към момента няма опасност от наводнения, но продължаваме да следим денонощно нивата на общинските язовири, както и да получаваме информация за язовирите, които са държавна собственост, и нивата на реките“, каза кметът Йорданка Фандъкова. От Столичния инспекторат контролират почистването на шахти и оттоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още